Evenimentul Zilei > Social > TVR aniversează Ziua Națională a României. Ce invitați vor veni pentru programele speciale
TVR aniversează Ziua Națională a României. Ce invitați vor veni pentru programele speciale

TVR aniversează Ziua Națională a României. Ce invitați vor veni pentru programele speciale

De 1 Decembrie, TVR aniversează Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri iar în zilele de sărbătoare. TVR 2 vine cu programe speciale şi invitaţi pe măsură.

TREI ZILE DE SĂRBĂTOARE LA TVR 2

Virgil Ianțu va fi gazdă la „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA!” pentru șase vedete îndrăgite.  Ana Ularu, Narcis Răducan, Andreea Marin, Ovidiu Lipan Ţandărică, Călin Goia şi Vasile Stângă se vor întrece să răspundă întrebărilor de cultură generală pentru cauze umanitare. Comediile romantice vor face serile de iarnă mai plăcute, iar inegalabilele filme ale seriei „Brigada Diverse“ vor asigura buna dispoziție. Nu vor lipsi nici filele de istorie care ne vor aminti în ziua Centenarului Marii Uniri de sacrificiile și luptele purtate de eroii acestui neam.

Vineri, 30 noiembrie, când românii sărbătoresc ziua Sfântului Andrei, ne amintim de cauzele umanitare susținute în ediţiile speciale ale concursului de cultură generală „Câștigă România!”. De la ora 13.00, în ediția documentar „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA PENTRU TOȚI!” îi vom revedea pe Arian Notrețu, băiatul de 13 ani care a demonstrat că prin muncă și curaj poți ajunge campion la înot, chiar și fără un picior, dar și pe Bianca Alexandra Spînu, tânără doctoriță în scaun cu rotile din Iaşi. Vom urmări și imagini din excursia copiilor din satele izolate de munte, care au văzut pentru pentru prima dată marea, dar şi vizita elevilor olimpici la Parlamentul European.
Startul petrecerilor se dă în emsiunea „CHEF DE VEDETE”, iar Aida Parascan îi va avea alături pe Benone Sinulescu şi Romania. Artiștii vor glumi, povesti, cânta şi găti, iar inegalabilul Benone Sinulescu își va aminti cum se aniversa ziua de 1 Decembrie la începuturile carierei sale şi va dezvălui care a fost cea mai mare realizare profesională.
De la ora 20.00 ne vom amuza de glumele lui Nea Mărin, într-o ediţie „Gala Umorului” dedicată în întregime lui Amza Pellea. Vom urmări minunate momente umoristice, sceneta „Răvaşul misterios”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi secvenţe din filmele „Nea Mărin Miliardar” şi „Mihai Viteazul”.

Sâmbătă, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, emisiunile au gata ediţiile de sărbătoare.
De la ora 10.00, invitat la MIC DEJUN CU UN CAMPION este Virgil Ianțu, gazda concursului de cultură generală „Câştigă România!”, într-un dialog antrenant cu Daniela Zeca Buzura.
 „B.D. INTRĂ ÎN ACȚIUNE” de la ora 11.00. Regizat de Mircea Drăgan în 1970, primul film din seria cazurilor rezolvate de Brigada Fapte Diverse readuce pe micul ecran o distribuție „de aur”: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin și Iurie Darie. În data de  2 decembrie, de la ora 13.10, la DUMINICA FILMULUI ROMÂNESC este programat „B.D. ÎN ALERTĂ”, cel de-al doilea film al seriei.
De la ora 13.30, Marina Almăşan, gazda FEMEI DE 10, BĂRBAȚI DE 10, ne invită la la Roma, la Casale della Cerosa, într-un restaurant cu specific românesc, alături de câțiva conaționali de nota 10, din cei peste 1 milion care trăiesc și muncesc în Italia. „Dialogurile emoționante, dominate de sentimentul dorului de țară, momentele muzicale, oferite de artiști români din diasporă, filmările prin locurile istorice ale Romei, toate reprezintă ingredientele unei ediții care sper să le meargă la suflet românilor de pretutindeni”, spune realizatoarea Marina Almăşan. 
MEMORIALUL DURERII prezintă, de la ora 16.00, episodul CAUZA ROMÂNIEI LA CONFERINȚA DE PACE DE LA PARIS. Ideea a pornit de la expoziția organizată la Muzeul Armatei Franceze „La Est – Războiul fără sfârșit 1918 – 1923” în care este prezentat cazul României și luptele purtate de Armata Română împotriva armatei boșevicilor lui Bela Kun. Telespectatorii vor putea vedea documentele originale ale tratatelor de pace de la Verssailles – Trianon. În film sunt invitați istoricii Pierre Lagrange, directorul științific al muzeului, Dumitru Preda, Ionel Calafeteanu, precum și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

În ziua în care România sărbătorește 100 de ani de reușite, sacrificii, transformări și lupte, de la ora 20.10 „CÂŞTIGĂ ROMÂNIA!” a pregătit o ediţie specială în care vor răspunde întrebărilor lui Virgil Ianțu şase vedete: Ana Ularu și Narcis Răducan, care vor concura pentru Țara Românească, Andreea Marin și Ovidiu Lipan Ţandărică, care vor reprezenta Moldova și Călin Goia şi Vasile Stângă, reprezentanții Transilvaniei. Pentru că este 1 Decembrie, fiecare pupitru va reprezenta câte o zonă istorică, iar răspunsurile corecte vor aduce bani pentru câte o cauză umanitară din zona pe care invitaţii o reprezintă.
Nu vor lipsi nici momentele artistice care vor fi susţinute de ansamblul folcloric ”Ghiocelul”, înființat în 1973,  grupul de tulnicărese „Moațele”, tinerele care au învăţat suflatul în tulnic de la Mariana Gligor, cea care e considerata un „tezaur uman viu” şi vicecampionii naționali la street dance, Trupa Squad Fam, antrenată de Claudia Zaharescu. Ediţia se va încheia cu un mesaj emoționant al trupei Voltaj, pentru cei 100 de ani pe care îi împlineşte România astăzi.
De-a lungul întregii zile, telespectatorii TVR 2 vor fi însoţi de IMNUL ROMANIEI, în interpretarea unor voci de renume: soprana Irina Baianţ, Nicolae Furdui Iancu şi Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, cel mai longeviv grup vocal din România, nascut odată cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Sărbătoarea continuă duminică, 2 decembrie. De la ora 15.00, într-o gală de referință „Drag de România mea!”, Paul Surugiu-Fuego a invitat români valoroși. Printre aceştia: Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român,  interpreta de muzică populară Mariana Anghel și actorul Dorel Vişan. Corul Național de Cameră MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN, ambasadori ai României în lume, vor aduce emoție și cântece dedicate României, iar Paul Surugiu-Fuego a pregătit pentru publicul său un cântec nou, în primă audiție.
De la ora 20.10, Filmul istoric românesc – Centenarul Marii Uniri prezintă TRIUNGHIUL MORŢII (în două părți). Regizat de Sergiu Nicolaescu în 1999, pelicula reconstituie luptele purtate de armata română impotriva ocupanților germani în Primul Război Mondial în localitățile Mărăști, Mărășești și Oituz. Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia) este singura femeie care participă la bătălie. În film mai apar personaje importante ca Generalul Alexandru Averescu (Sergiu Nicolaescu), Regele Ferdinand (Eusebiu Ștefănescu) și Regina Maria (Maia Morgenstern).