Evenimentul Zilei > Sport > Șah. Se reia Turneul Candidaților, pe 19 aprilie. Anunțul FIDE
Șah. Se reia Turneul Candidaților, pe 19 aprilie. Anunțul FIDE

Șah. Se reia Turneul Candidaților, pe 19 aprilie. Anunțul FIDE

Turneul Candidaților se va relua pe 19 aprilie 2021 și va avea loc la Ekaterinburg, Rusia. Anunțul a fost făcut de președintele Federației Internaționale de Șah (FIDE). Renumita competiție a fost întreruptă în anul 2020 din cauza pandemiei coronavirus.

Turneul Candidaților se va relua pe 19 aprilie, a anunțat FIDE

Turneul Candidaţilor, care a fost întrerupt în urmă cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, se va relua pe 19 aprilie, la Ekaterinburg (Rusia), a anunţat preşedintele Federaţiei internaţionale de şah (FIDE), Arkadi Dvorkovici, relatează presa internațională.

Redutabilul turneu, care va stabili adversarul norvegianului Magnus Carlsen în viitorul meci pentru titlul de campion mondial la şah, a fost suspendat pe 25 martie 2020, după runda a şaptea. În momentul întreruperii la conducere se aflau rusul Ian Nepomniaşci şi francezul Maxime Vachier-Lagrave, cu câte 4,5 puncte, urmaţi de rusul Aleksandr Grisciuk, olandezul Anish Giri, chinezul Hao Wang şi americanul Fabiano Caruana, fiecare cu câte 3,5 puncte, rusul Kiril Alekseenko şi chinezul Liren Ding, cu câte 2,5 puncte.

Competiția se va desfășura u certitudine la Ekaterinburg, Rusia

Pentru o vreme au planat incertitudinile privind locul de desfășurare a turneului. Se discuta de o posibilă mutare a turneului în capitala georgiană Tbilisi. FIDE a confirmat însă luni că meciurile se vor derula tot la Ekaterinburg, care a găzduit şi primele şapte runde.

„Cea de-a opta etapă a Turului Candidaţilor se va desfăşura pe 19 aprilie, la Ekaterinburg. Sperăm că de data aceasta totul va merge bine”, a declarat Dvorkovici pentru agenţia TASS, preluat de Agerpres .

Ultima zi a turneului va avea loc pe 28 aprilie 2021 şi, dacă va fi necesar, în aceeaşi zi va avea loc şi meciul de departajare.

Turneul se va desfășura cu respectarea măsurilor de protecție și combatere a răspândirii COVID-19

Turneul se va desfășura cu respectarea măsurilor de protecție și combatere a răspândirii COVID-19. Potrivit presei, participanţii vor fi supuşi unui test pentru Covid-19 imediat după sosire, iar apoi altor două serii de teste, pe parcursul competiţiei.

În octombrie 2020 într-o partidă desfășurată cu respectarea măsurilor anti-COVID-19, jucătorul polnez Krisztof Duda a demonstrat că Magnus Carlsen nu este totuși invincibil. Polonezul a reușit o victorie importantă.

FIDE a anunţat, anul trecut în septembrie, reluarea turneului la data de 1 noiembrie 2020, însă evoluţia epidemiei în Rusia şi restricţiile de călătorie au făcut imposibil acest lucru.