Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă majoră! Turiștii străini mor pe capete în Turcia. Unii sunt în stare gravă. Ce se întâmplă
Alertă majoră! Turiștii străini mor pe capete în Turcia. Unii sunt în stare gravă. Ce se întâmplă

Alertă majoră! Turiștii străini mor pe capete în Turcia. Unii sunt în stare gravă. Ce se întâmplă

22 de cetățeni străini s-au stins din viață după ce au consumat alcool contrafăcut. Peste 16 de persoane sunt în stare gravă, internate în spitalul din Istanbul. Cum s-a ajuns la această tragedie?

După prăbușirea lirei turcești s-au adus cantități colosale de alcool contrafăcut. Peste 22 de persoane au decedat şi 16 sunt în stare critică în spital. Cetățenii străini au fost păcăliți și au ajuns să consume alcool contrafăcut, a anunţat vineri biroul guvernatorului local.

Patru persoane au fost arestate, iar lista de suspecți încă nu s-a terminat. Autoritățile din Istanbul verifică la sânge contrabanda cu alcool înainte de sărbătorile de Anul Nou, iar barurile, magazinele și distribuitorii sunt cei mai controlați.

sursa: arhivă EVZ

Într-un comunicat, biroul guvernatorului din Istanbul a transmis că 11 din cei care s-au stins din viață erau turiști, iar alți 5 cetățeni străini sunt spitalizați. 46 de persoane au ajuns pe mâna medicilor din cauza intoxicației cu alcool.

Alcoolul, un lux în Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mărit colosal taxele pe alcool, inclusiv la băutura tradiţională raki, o băutură alcoolică cu gust de anason. O băutură alcoolică în baruri sau în restaurante a devenit un lux pentru cetățenii turci sau pentru turiști, iar substanța contrafăcută a ajuns să fie din ce în ce mai vândută.

Economiştii au declarat că oamenii vor ajunge să cumpere băuturi contrafăcute sau să fabrice alcool acasă. Acest lucru va duce la un număr colosal de decese.

Erdogan face promisiuni

Erdogan a promis că de anul viitor salariul minim va crește la 4.250 de lire turcești (aproximativ 275 de dolari).

„Majorarea salariului minim este de 50%, cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani”, a declarat acesta.

„Cred că am arătat prin această majorare hotărârea noastră de a nu lăsa angajații noștri să fie striviți de creșterea prețurilor”, a adăugat el, precizând de asemenea că Turcia va renunța la impozitul pe venit în cazul angajaților ce câștigă minimul pe economie.

Inflația în Turcia a ajuns la 21,31% în luna noiembrie în timp ce prețul mediu al bunurilor de consum a urcat cu 17,71% în ultimele 12 luni, potrivit stiridiaspora.ro