Turismul mondial a depăşit criza

Turismul mondial a depăşit criza

Turismul mondial a continuat redresarea în primele opt luni ale anului, cu o creştere a numărului de turişti de 7%, şi a revenit chiar la nivelurile record dinainte de criză, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (OMT).

În total, OMT a numărat 642 milioane de turişti la nivel internaţional, în perioada ianuarie-august 2010, cu 7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2009, şi cu un milion de turişti mai mult decât în 2008, care a fost un an al recordurilor în turism.

"Lunile iulie şi august (...) arată clar noi recorduri, cu 112 şi respectiv 108 milioane de turişti la nivel internaţional", ceea ce înseamnă cu 8 milioane mai mulţi turişti decât recordul stabilit în 2008, a precizat OMT într-un comunicat, potrivit Agerpres. Creştere în Orientul Mijlociu şi Asia Creşterea a fost datorată pieţelor emergente, mai ales în zona Orientului Mijlociu (+16%) şi Asia Pacific (+14%). Regiunea Americilor şi cea a Africii sunt în creştere cu 8, respectiv 9 procente, în vreme ce Europa este ceva mai în urmă (+3%).

Turismul mondial a înregistrat în 2009 unul din anii cei mai dificili, pe fondul crizei, cu o scădere a numărului de turişti de 4,2% şi a veniturilor de 5,7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiţii, dacă tendinţa actuală se confirmă, numărul turiştilor va înregistra o creştere de 5-6% per ansamblul lui 2010, depăşind estimarea anterioară de 3-4. Scădere în România Pe de altă parte, turismul românesc a continuat să scadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, atât sosirile, cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scăderi cu 2,4% şi, respectiv, cu 9,4 %, faţă de acelaşi interval din 2009, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).