Evenimentul ZileiInternationalTurismul de vaccinare. Străinii fac coadă la imunizare în Bulgaria

Turismul de vaccinare. Străinii fac coadă la imunizare în Bulgaria

Turismul de vaccinare. Străinii fac coadă la imunizare în Bulgaria
NOVINITE. Vaccinarea greoaie din ţările europene a dat naştere unui nou tip de turism - turismul de vaccinare. În ultimele săptămâni, a existat un interes crescut din partea unor cetăţeni străini de a se imuniza în Bulgaria.

Motivul este că în ţările în care locuiesc, rândul la vaccinare le vine abia în toamnă. Ei nu doresc să aştepte atât de mult şi să rişte să se infecteze cu COVID-19, ci vor să revină la modul lor de viaţă normal cât mai curând posibil.

Operatorii bulgari din turism au contactat medici din Plovdiv pentru a-i întreba dacă este posibil ca străinii să fie imunizaţi în Bulgaria, scrie site-ul „Mariţa”. „Nu există nicio problemă să se vaccineze, dacă ţările lor sunt membre ale UE. Mai mule persoane au apelat deja la coridoarele verzi de imunizare în acest fel. Operatorii din turism ne apelează cu întrebări de acest gen cel mai des despre cetăţeni străini din Austria, Republica Cehă şi Belgia. Pentru aceştia, nu contează dacă se foloseşte vaccin de la AstraZeneca, Pfizer sau Moderna”, a explicat dr Ekaterina Petkova, care conduce Centrul medical DCC Pulmed.

În afară de cheltuielile de călătorie, străinii care sosesc în Bulgaria plătesc şi cazarea la hotel şi teste PCR, deoarece pentru a intra în ţară, trebuie să prezinte un document care atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau să fie testaţi până la 24 de ore de la intrarea în Bulgaria.

Cealaltă opţiune este de a sta în carantină pentru o perioadă de 10 zile. Pe fondul afluxului de străini care doresc imunizarea împotriva COVID-19 în Bulgaria, se remarcă o scădere a dorinţei de vaccinare în rândul bulgarilor. Motivul este că Bulgaria deţine cele mai mari cantităţi de vaccin de la AstraZeneca, iar teama oamenilor de o posibilă tromboză este mare. Vaccinarea cu acest preparat a scăzut cu două treimi în ultimele săptămâni.

„Am avut şi perioade când am ajuns la peste 370 de persoane vaccinate pe zi. Acum se întâmplă să mai şi aruncăm din vaccinuri – dacă l-am deschis seara şi nu există doritori pentru ultimele una-două doze, dimineaţa nu mai este bun. În timp ce oamenii aşteaptă la coadă vaccinurile cu ARN mesager, unii dintre ei se îmbolnăvesc”, a subliniat dr Petkova.

La DCC Pulmed, serul Pfizer este deja epuizat, iar cantităţile de vaccin Moderna sunt scăzute.(Rador)


Accesează: