Turcii şi chinezii ne-au invadat şantierele

Turcii şi chinezii ne-au invadat şantierele

Numărul străinilor care lucrează în România a atins plafonul aprobat la începutul anului. Autorităţile se gândesc să-l suplimenteze cu 50%.

Guvernul Tăriceanu ar putea suplimenta cu 50% numărul permiselor de muncă pentru străini. Plafonul de 10.000 de autorizaţii, stabilit la începutul acestui an, a fost atins încă din luna august, şi firmele, în special cele din construcţii, au cerut în repetate rânduri majorarea acestuia. Criza economică a dat însă peste cap planurile multor antreprenori, care s-au trezit cu mai puţine contracte decât estimau iniţial. În aceste condiţii, este posibil să nu mai aibă nevoie de toate autorizaţiile pe care le va aproba executivul, spun reprezentanţii patronatelor.

Companiile din România caută în străinătate muncitori în construcţii, dar şi frizeri, babysittere şi personal pentru curăţenie. Peste 70% dintre străinii cu permis de muncă în România lucrează în construcţii, arată datele Oficiului Român pentru Imigrări (ORI). Majoritatea sunt turci - peste 30% din suma totală, urmaţi de chinezi - circa 25%, şi moldoveni - sub 10%. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează în Capitală, acolo unde sunt în desfăşurare numeroase proiecte imobiliare.

„Mai avem în curs de soluţionare alte 2.434 de cereri, dar nu le putem da răspuns până nu se va suplimenta acest contingent. Ultima autorizaţie a fost emisă în septembrie“, afirmă Mihaela Martescu, purtător de cuvânt la ORI. Dezvoltatorii nu mai au bani de proiecte

Mărirea plafonului se află azi pe ordinea de zi în guvern. La propunerea ministrului muncii, Mariana Câmpeanu, membrii executivului vor discuta acordarea a încă 5.000 de permise de muncă pentru străini, până la finele anului. „Eu am propus această cifră, iar guvernul ne sprijină. Zilele următoare ne vom întâlni şi cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor“, susţine Mariana Câmpeanu.   Reacţia autorităţilor vine însă cam târziu pentru companiile de construcţii, prinse în criza economică. „Proiectele rezidenţiale pentru care se căuta, lunile trecute, un antreprenor au fost sistate, întrucât dezvoltatorii nu au mai reuşit să obţină finanţarea. În acest moment, cele mai multe cereri pentru forţă de muncă vin din partea investitorilor străini, care au finanţarea asigurată“, explică Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Potrivit acesteia, în mod special a fost afectată construcţia de locuinţe. În prezent, lucrul continuă la ansamblurile mari, care se aflau într-un stadiu avansat.   În cazul în care această situaţie se va prelungi, firmele nu vor mai avea nevoie de atâţia muncitori. Chiar dacă în România este încă nevoie de locuinţe, constructorii sunt de părere că piaţa nu-şi va reveni foarte repede. „Anul viitor ar putea aduce o revenire dacă ne vom canaliza pe proiectele de infrastructură, unde finanţarea vine din bani europeni“, estimează Iftime.

Directorul PSC spune că suplimentarea contingentului ar fi trebuit să fie făcută încă de acum câteva luni. „La începutul anului, stabilisem cu oficialii din Ministerul Muncii să discutăm mărirea contingentului de la 10.000 la cel puţin 15.000. Ei au fost de acord şi urma să discutăm în vară, atunci când numărul autorizaţiilor acordate ajunsese la 8.000. În septembrie, ne-am trezit însă că numărul fusese atins, şi cererile noastre nu mai puteau primi răspuns“, spune reprezentantul antreprenorilor. Salariu de 600 de dolari Măsura guvernului mai ajută doar firmele care au făcut deja cereri în vederea obţinerii de autorizaţ ii, înainte de finele anului. „Avem solicitări pentru circa 1.500 de persoane. Cea mai mare nevoie este în construcţii, unde se caută în special edilitarişti - personal calificat pentru montarea conductelor“, afirmă Roxana Prodan, preşedintele Patronatului ACORD, care reuneşte firme de recrutare şi plasare a forţei de muncă. Aceasta susţine că un număr mai mic de persoane este necesar în domeniul serviciilor - frizeri, babysittere şi personal pentru grădină şi curăţenia birourilor în timpul nopţii. Pentru aceste activităţi sunt preferaţi filipinezii şi cei din Bangladesh care ştiu să vorbească engleza.   Muncitorii străini care lucrează în România sunt mai ieftini pentru patroni decât angajaţii autohtoni. Imigranţii se mulţumesc cu un salariu de 600 de dolari, plus cazare şi masă asigurate, în timp ce românii sunt greu de găsit şi solicită chiar şi peste 700 de euro.

10 mii de muncitori străini este plafonul aprobat de guvern la începutul acestui an

ÎN AFARA LEGII

Paşalâc turcesc la Bechtel

Pentru că nu au primit autorizaţiile dorite, unele firme au încercat să dribleze autorităţile şi au angajat muncitori străini „la negru“. Bechtel şi subcontractorul Enka au primit numeroase amenzi din cauza muncitorilor turci descoperiţi pe şantierele lor. Cea mai mare penalizare a fost de 100.000 de lei. Americanii nu au renunţat - ei au concediat dintre angajaţii români şi au trimis chiar o scrisoare companiei de autostrăzi prin care solicitau statului român să permită aducerea străinilor oricând consideră de cuviinţă. (Cristina Sbîrn)

Ne puteți urmări și pe Google News