Turcia îşi revendică rolul de model şi lider regional

Turcia îşi revendică rolul de model şi lider regional

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a început, ieri, un turneu în Egipt, Tunisia şi Libia, în încercarea de a spori rolul ţării sale în zona marcată de revoluţiile arabe.

Turneul regional, care cuprinde Egiptul, Tunisia şi Libia, a început cu o vizită de trei zile la Cairo, unde oficialului turc i s-a făcut o primire entuziastă. Şeful guvernului de la Ankara s-a întâlnit cu noul lider militar al Egiptului, Hussein Tantawi.

Într-un discurs susţinut la reuniunea miniştrilor de externe ai Ligii Arabe, Recep Erdogan a atacat, din nou, Israelul şi a susţinut că recunoaşterea statului palestinian de către ONU "este o obligaţie, nu o opţiune".

Palestinienii se pregătesc, în această lună, pentru un vot în Adunarea Generală a ONU, în ciuda opoziţiei Statelor Unite şi a Israelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Susţinere pentru palestinieni

Până la finalul anului, "vom vedea Palestina într-o situaţie foarte diferită", a spus premierul turc, adăugând că mentalitatea guvernului israelian este o piedică în calea păcii din Orientul Mijlociu.

"Steagul palestinian trebuie să fluture pe sediul ONU. Haideţi să ridicăm steagul palestinian spre cer şi acesta să fie un simbol al dreptăţii şi păcii în Orientul Mijlociu!", a adăugat Recep Erdogan, folosind un ton vehement şi emoţional, relatează "Financial Times".

"Poziţia sa în ceea ce priveşte Israelul este sută la sută corectă", spune Nasr Ali, un manifestant care a sosit în faţa clădirii în care avea loc reuniunea Ligii Arabe pentru a-şi exprima simpatia pentru Erdogan. "Poziţia sa este mai bună decât cea a liderilor arabi, el a fost primul care a decis expulzarea diplomaţilor israelieni", a mai spus acesta.

Un alt manifestant avea un banner pe care scria: "Dacă Erdogan ar fi fost liderul nostru, am fi eliberat deja Ierusalimul".

Israelul, "copil răsfăţat"

Liderul turc şi-a câştigat popularitatea în lumea arabă, în special pentru atacurile sale la adresa Israelului. "Israelul s-a izolat şi va trebui să plătească preţul pentru asta, ca şi pentru crimele comise", a afirmat Erdogan, făcând referire la incidentul flotilei pentru Gaza, de anul trecut.

Discursul său, de 30 de minute, susţinut la Liga Arabă, a fost întrerupt de mai multe ori de aplauzele miniştrilor de externe care participau la reuniune. "Israelul acţionează iresponsabil şi fără ezitare, distrugând demnitatea umană şi legea internaţională prin atacuri asupra convoaielor internaţionale care nu transportă decât hrană şi jucării pentru copii", a spus premierul turc. "Din cauza acestor gesturi, poporul israelian a devenit o naţiune sub asediu", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de externe, Yigal Palmor, a refuzat să facă vreun comentariu la finalul acestui discurs. Israelul a susţinut tot timpul că atacul asupra flotilei a fost legitim şi că doreşte restabilirea relaţiilor de prietenie dintre cele două state. Presa internaţională relatează că Erdogan ar fi dorit să treacă în Fâşia Gaza din Egipt, dar oficialii turci au anunţat, în final, că programul turneului său nu va include, totuşi, decât cele trei ţări. "Trebuie să colaborăm cu fraţii palestinieni. Cauza lor este cauza demnităţii umane". RECEP ERDOGAN, prim-ministrul Turciei

TENSIUNE

Relaţii suspendate

Relaţiile Turciei cu Israelul s-au înrăutăţit după ce forţele israeliene au tras asupra navei Mavi Marmara, care vroia să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, în luna mai a anului trecut. Nouă activişti turci au fost ucişi atunci, iar Israelul a refuzat să-şi ceară scuze pentru incident şi a susţinut că trupele sale au acţionat în legitimă apărare. Legăturile militare dintre cele două state au fost suspendate, diplomaţii israelieni au fost expulzaţi din Turcia, iar autorităţile de la Ankara au susţinut că vor escorta cu nave de război vasele civile care vor mai merge spre Gaza, de acum înainte. Israelul şi-a exprimat regretul pentru pierderea vieţilor omeneşti, dar nu şi pentru atacul în sine. Un raport al ONU pe această temă a arătat că atacul a fost "excesiv şi iraţional", dar blocada israeliană a fost legitimă. Citiţi şi:

  • Erdogan curtează lumea musulmană şi îşi consolidează rolul de lider regional
  • Erdogan dezarmează relaţiile turco-israeliene
  • Turcia duce Israelul la Curtea de la Haga
  • Factori agravanţi în ecuaţia relaţiilor turco-israeliene