Evenimentul Zilei > Social > Tumoră toracică gigant extrasă cu succes la SJU Baia Mare. Cântărea kilograme
Tumoră toracică gigant extrasă cu succes la SJU Baia Mare. Cântărea kilograme

Tumoră toracică gigant extrasă cu succes la SJU Baia Mare. Cântărea kilograme

O echipă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a soluționat o operație complex de extragere a unei tumori gigantice.

Specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Dr. Constantin Opriş” din municipiul Baia Mare au soluţionat o intervenţie medicală complexă, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş, Alexandra Rus, citată de Agerpres.

Tumora cântărea 1,5 kilograme și avea un diametru de 20 de centimetri

„Este vorba de o pacientă în vârstă de 63 de ani care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului pentru dispnee de repaus şi dureri toracice drepte. Examinarea tomografică a toracelui efectuată de urgenţă a evidenţiat prezenţa unei formaţiuni tumorale gigante intratoracice drepte, compresivă pe structurile vitale mediastinale”, a spus Alexandra Rus.

După o pregătire preoperatorie adecvată, a intervenit chirurgical echipa formată din dr. Marius Urcan, medic primar chirurgie toracică, dr. Giuliano Petruţ, medic primar chirurgie toracică, şef compartiment, asistent medical Sami Bujor şi echipa anestezică formată din dr. Alina Pauşan, medic primar ATI, şef secţie, şi asistenta medicală Dana Moldovan, coordonator anestezie.

„Complexitatea intervenţiei chirurgicale a constat în dimensiunile formaţiunii tumorale intratoracice cu o dimensiune de 20 centimetri diametru şi o greutate de 1.500 grame, dar şi compresiunea pe care o realiza pe cord şi vasele mediastinale. Operaţia a necesitat o sincronizare perfectă între cei doi chirurgi toracici şi o colaborare excelentă cu echipa de anestezie. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără incidente intra-operatorii, iar evoluţia postoperatorie este favorabilă”, a declarat directorul medical interimar al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop. Pacienta este internată la compartimentul de chirurgie toracică şi urmează să fie externată zilele următoare.

Tumoare facială de 3 kilograme extrasă de la o pacientă de 61 de ani

În februarie 2020, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş. Medicul Singh Bhupinder, specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, şi echipa sa au reuşit să extirpe o tumoră gigant de la o pacientă de 61 de ani. Operația a durat 4 ore și a fost o reușită. Tumora care cuprinsese glanda parotidă putea duce la o pareză facială prin lezarea nervului facial și chiar la pierderea vieții, preciza Digi 24.