Federatia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat că pregătește o nouă plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Tudorel Toader. Sindicaliștii susțin că, „deși a avut peste trei luni la dispoziție pentru a clarifica modul în care trebuie plătite orele suplimentare pentru angajații din penitenciare, azi 10 iulie – zi de salariu, angajații din penitenciare nu-și primesc banii pentru orele suplimentare pentru că ministrul justiției întârzie semnarea unui ordin”.

În urma protestelor organizațiilor sindicale, în Parlament s-a aprobat prin Legea nr. 79/2018 care arată că orele suplimentare care nu pot fi recuperate în termen de 60 de zile trebuie să fie plătite angajaților din penitenciare și poliție începând cu dată de 1 aprilie. „În consecință la salariul din iulie ar fi trebuit plătite orele nerecuperate în aprilie. Ceea ce nu este posibil din vina ministrului Justiției”, susține FSANP.

Din datele furnizate de sindicat reiese că „angajații din penitenciare mai au de recuperat peste un milion de ore suplimentare din perioada 2016 – 2018 pentru care trebuie găsită o soluție legislativă și bugetară”. În consecință, „Guvernul trebuie să plătească această datorie de peste 10,5 milioane de Euro angajaților din penitenciare”.

„Îl avertizăm public ( pe Tudorel Toader n.r.) că  nerespectarea legii în ceea ce privește plata orelor suplimentare efectuate și nerecuperate în termen de 60 de zile ne va pune în neplăcută situație de a depune o nouă plângere pentru abuz în serviciu sau, după caz neglijență în serviciu, împotriva domniei sale. Încă mai sunt pedepsite”, se arată în comunicatul FSANP.