Trupul lui Cozma a ajuns în România

Trupul lui Cozma a ajuns în România

Cortegiul funerar care însoţeşte trupul neînsufleţit al lui Marian Cozma a trecut de punctul de frontieră Nădlac. Trupul lui Cozma a ajuns pe pământ natal, la mai mult de două zile după ce românul a fost ucis într-un club din Ungaria. Post-mortem, Marian Cozma a fost distins cu titlul de "Maestru Emerit al Sportului" românesc şi a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Veszprem. El urmează să primească aceeaşi distincţie din partea Primăriei Bucureşti, iar conducerea CS Dinamo îi va ridica o statuie.

An de an, reprezentativele României şi Ungaria vor juca un meci amical în memoria lui Cozma.

Cortegiul funerar, întâmpinat cu lacrimi, aplauze şi flori la Deva

Maşina cu trupul neînsufleţit al handbalistului Marian Cosma a juns la Sala Sporturilor din Deva, fiind întâmpinat de aplauzele a peste 350 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre cei prezenţi se află componentele echipei de handbal Cetate Deva, dar şi lotul olimpic de gimnastică al României, împreună cu antrenorul Nicolae Forminte. Românii prezenţi în Vama Nădlac au aplaudat trecerea maşinii în care este transportat Cozma. Autorităţile arădene, în frunte cu primarul Aradului, au venit să îşi exprime condoleanţele familiei sportivului român. După intrarea în ţară, cortegiul funerar va parcurge traseul Arad - Deva - Sibiu - Râmnicu Vâlcea - Piteşti - Bucureşti. Trupul handbalistului va ajunge, în această noapte, la sediul clubului Dinamo Bucureşti.

Statuie în faţa clubului Un bust al handbalistului va fi expus în Complexul Sportiv Dinamo, de pe şoseaua Ştefan cel Mare. Anunţul a fost făcut de Marcel Popescu, preşedintele CS Dinamo, informează Mediafax. De asemenea, oficialul a precizat că s-a dorit ca sala de sport să poarte numele sportivului, însă deja se hotărâse ca aceasta să se numească după un reputat antrenor de handbal, Oprea Vlase.

Tatăl handbalistului român Marian Cozma, ucis la sfârşitul săptămânii trecute în Ungaria, a spus, astăzi, la ceremonia de la Veszprem, că este mândru că fiul său a ales să joace pentru clubul maghiar şi că îşi doreşte ca nepotul său să ajungă să evolueze pentru Veszprem. Front comun pentru "stârpirea răului"

"Vă mulţumesc din suflet pentru ce aţi făcut pentru copilul meu. Sunt mândru că mi-am adus copilul aici", a spus, vizibil emoţionat, tatăl handbalistului, Petre Cozma.

El a adăugat că cei care l-au ucis pe fiul său "nu au îndurerat doar familia Cozma, ci o mulţime de oameni". "Să nu dai foc la o pădure pentru un ciot uscat. Vom face front comun să stârpim răul", a încheiat Petre Cozma.

Înmormântarea va avea loc vineri

Astăzi, de la ora 10.00, suporterii echipei din Veszprem şi-au luat rămas-bun de la Marian. În jurul prânzului, cortegiul funerar a ajuns la Szeged.

Trupul neînsufleţit al lui Marian Cozma va fi depus mâine-dimineaţă în sala de consiliu a clubului sportiv Dinamo Bucureşti, urmând ca înmormântarea să aibă loc vineri. Deşi era programată o ceremonie şi la Sala Floreasca, părinţii handbalistului preferă să-şi ia fiul acasă.

Meciuri in-memoriam

Federaţiile de handbal de la Bucureşti şi Budapesta au hotărât ca, an de an, în apropierea zilei de 8 februarie, să se organizeze meciuri amicale între reprezentativele masculine ale României şi Ungaria.

De astăzi, centrul de excelenţă în handbal de la Sigişoara, poartă numele Centrul "Marian Cozma". Decizia a fost luată de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Federaţia de handbal a decis retragerea tricoului cu numărul 82, purtat ultima dată de Cozma la Campionatul Mondial din Croaţia. Recompensă maghiară

Poliţia din Ungaria a anunţat că oferă o recompensă în valoare de un milion de forinţi (3.500 de euro) pentru cei care furnizează informaţii în vederea prinderii lui Ivan Sztojka, cea de-a treia persoană suspectată în cazul crimei.

„Ţineţi-vă copiii acasă, vă spun eu... e prea mare durerea”

Peste 500 de oameni de oameni au venit în vama Nădlac pentru a-şi lua rămas bun de la Marian Cozma. Cortegiul funerar a fost întâmpinat la intrarea în ţară subprefectul de Arad, Horvath Levrente, primarul din Nădlac, Vasile Ciceac, şeful direcţiei de tineret şi sport, şefii poliţiei de frontieră, ai poliţiei Arad şi ai jandarmeriei, dar şi de sute de suporteri si sportivi. Printre aceştia s-au aflat componenţii Handbal club Arad, ai clubului sportiv municipal, ai facultăţii de sport, ai echipei de rugby, dar şi suporteri din Arad, Timiş şi Bhior sau localnici veniţi să-şi ia rămas bun Marius Cozma.

  • "Mulţumesc pentru primirea făcută, tuturor autorităţilor şi îi îndemn pe handbalişti să ducă mai departe visul lui Marian", a spus tatăl lui Marian Cozma.

Cei mai mulţi oameni plângeau impresionaţi de tragedia familiei Cozma. Un sobor format din preoţii mai multor culte religioase a oficiat sluja întru pomenirea sufletului pentru Marian Cozma, chiar în frontiera iar oamenii pe faţa cărora se vedea tristeţea i-au transmis condolenţe tatălui celebrului sportiv. Cortegiul plecat din vamă în aplauzele sutelor de oameni.

  • "Aveţi grijă de copii, mai bine ţine-ţii în ţară. Ţineţi-vă copiii acasă, vă spun eu... e prea mare durerea", a spus tatăl lui Marian Cozma la plecarea de la Nădlac.

"Am considerat că este datorie pentru noi să venim să-l primim cu toată dragostea noastră. Ne-am dorit să îl aplaudăm pe terenul de sport, însă soarta a vrut altceva. Acum e foarte important să fim alături de familie", a declarat primarul Nădlac, Vasile Ciceac.

Alte sute de oameni s-au adunat, cu lumânări, de-a lungulul DN7, în Nădlac, Pecica, dar şi la intrarea în municipiul Arad şi pe străzile din oraş, drumuri pe unde a trecut maşina care transporta trupul neînsufleţit al sportivului. Oamenii au aruncat flori pe drumurile pe care a trecut coloana oficială. O ceremonie de rămas bun a avut loc şi în faţa sălii polivalente din oraşul maghiar Szeged, unde sute de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu celebrului handbalist. Cortegiul funerar a trecut şi pe bulevardul central din Arad şi prin faţa primăriei, unde a fost întâmpinat de mii de oameni. Din Arad cortegiul funerar s-a îndreptat spre Deva. (Alex Negru)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 19:50 Citiţi şi: Poze ale ucigaşului lui Cozma A fost prins ucigaşul lui Cozma