Evenimentul Zilei > International > TRUMP se gândește serios la o IMPLICARE mai mare a Statelor Unite în RĂZBOIUL din Yemen
TRUMP se gândește serios la o IMPLICARE mai mare a Statelor Unite în RĂZBOIUL din Yemen

TRUMP se gândește serios la o IMPLICARE mai mare a Statelor Unite în RĂZBOIUL din Yemen

Administrația Trump se gândește la o implicare mai profundă în războiul din Yemen. Secretarul Apărării, Jim Mattis, a cerut Casei Albe să ridice restricțiile din timpul administrației Obama.

Secretarul Apărării, Jim Mattis, a cerut Casei Albe să ridice restricțiile din timpul administrației Obama în privința sprijinului militar american pentru statele din zona Golfului, angajate în războiul civil împotriva rebelilor Houti, susținuți de Iran, în Yemen, potrivit unor oficiali ai administrației Trump, citați de Washington Post. 

Într-un memo trimis luna aceasta către consilierul McMaster, Mattis a declarat că „un sprijin limitat” pentru operațiunile din Yemen conduse de Arabia saudită și Emiratele Arabe Unite – inclusiv o ofensivă de preluare a controlului asupra unui port-cheie la Marea Roșie, va ajuta la combaterea unei „amenințări comune”. 

Aprobarea cererii va marca o schimbare politică importantă. Activitatea militară a americanilor în Yemen a fost până acum redusă la operațiuni de contraterorism împotriva celulelor Al Qaeda de aici, cu susținere limitată pentru eforturile statelor din Golf în războiul de doi ani, care a dus la pierderea multor vieți civile. 

Ar fi, de asemenea, un semnal clar al intenției administrației de a face un pas mai agresiv împotriva Iranului. Casa Albă, în termeni mult mai duri decât predecesorul său, a susținut acuzațiile saudiților și ale arabilor care spun că pregătirea și înarmarea și ajutorul oferit de Iran rebelilor Houti șiiți este menită să accentueze un război regional contra monarhiilor sunnite din Golf. 

Administrația de la Washington este într-un proces mai amplu de revizuire a politici referitoare la Yemen, o revizuire  care nu va fi încheiată până luna viitoare, precizează sursa citată. 

Dar întrebarea imediată, adresată de Mattis în memo-ul său, și care va fi pusă și comisiei de consilieri pentru securitate națională, este dacă trebuie acordat sprijin pentru o operațiune condusă de EAU, pentru a-i alunga pe Houti din portul Hodeida, pe unde trece ajutorul umanitar și proviziile pentru rebeli. 

Scrisoarea Pentagonului nu recomandă  acceptarea tuturor cererilor din partea Emiratelor, O propunere privind furnizarea de forțe speciale americane pentru operațiuni la sol, pe coasta Mării Roșii, „nu face parte din solicitarea lui Mattis”, a spus un oficial al Pentagonului, care a vorbit în condiții de anonimat pentru a discuta despre planificare. 

Mai mulți oficiali spun că Mattis și consilierii săi au cerut ridicarea restricțiilor din timpul președintelui Barack Obama, care ar fi permis armatei să sprijine operațiunile Emiratelor Arabe împotriva Houti, cu supraveghere și operațiuni de informații, realimentare și asistență, fără a cere, de fiecare dată, pentru fiecare caz în parte, aprobarea Casei Albe.

O cerere similară a fost respinsă anul trecut de Obama, pe motive că navele și avioanele de luptă din Emirate, forțele speciale americane și trupele guvernamentale yemenite nu vor reuși să învingă rebelii foarte bine înarmați și pregătiți, și ar înrăutăți situația umanitară în regiune. Efortul a fost văzut ca o presiune care ar escalada un război pe care SUA și ONU încearcă să-l oprească. 

Unii consilieri ai președintelui Trump au aceleași îngrijorăril. „Nu s-a luat nicio decizie încă referitoare la ridicarea restrcițiilor. Există neînțelegri și dezacorduri pe această temă în guvern”, a spus un oficial. 

Unii văd în ridicarea limitelor impuse ca o măsură „ce dă undă verde implicării directe într-un război major…Nu putem prevedea care vor fi rezultatele”, a spus oficialul, adăugând că limitele ar putea fi modificate, eliminate sau păstrate.