The Movement va acorda consultanță în domeniul sondării opiniei publice, al comunicării și mesajelor ce trebuie transmise societății, al utilizării „țintite” a datelor și al marketingului electoral. El va avea și rolul unui think-tank pentru grupările de dreapta care s-au înmulțit în Europa și care, în majoritatea cazurilor, nu au structuri politice consolidate și nici o finanțare corespunzătoare.

Ambiția lui Bannon, așa cum a mărturisit-o el publicației americane The Daily Beast, este ca Mișcarea lui să ajungă să aibă un impact asemănător cu cel al Fundației pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care, de la înființarea sa, în 1984, a contribuit cu 32 de miliarde de dolari la finanțarea cauzelor liberale și progresiste.

În ultimul an, Bannon a avut consultări cu grupuri de dreapta din Europa, de la Nigel Farage, fondatorul Ukip, în Marea Britanie, și Marine Le Pen, lidera Frontului Național (rebotezat recent Adunarea Națională) în Franța, până la Fidesz-ul lui Viktor Orban în Ungaria și lideri ai PiS, formațiunea lui Jaroslaw Kaczynski, în Polonia.

Strategul lui Trump dorește crearea unui „supergrup” de dreapta în Parlamentul European, care să cuprindă o treime dintre membrii acestuia, după alegerile europarlamentare din luna mai 2019. Un bloc suficient de mare și de unit pentru a avea capacitatea de a influența major dezbaterile și procedurile parlamentare, ceea ce, comentează The Daily Beast, i-ar conferi lui Steve Bannon o putere enormă în Europa.

Sediul Mișcării lui Bannon va fi la Bruxelles, iar angajările de personal încep peste câteva săptămâni. Bannon are de gând să-și petreacă jumătate din timp în Europa – mai mult „pe teren” și mai puțin la biroul de la Bruxelles – după alegerile de la jumătatea mandatului, care au loc în noiembrie, în Statele Unite.

Punte transatlantică spre Europa pentru ideile lui Trump

Intenția strategului este de a crea o punte transatlantică între mișcările de dreapta din Europa și Freedom Caucus, cel mai conservator grup de lobby din Congresul Statelor Unite, apropiat ca ideologie de Tea Party. Săptămâna trecută, congresmenul republican de Arizona, membru al grupului, a participat la acțiunea de acum două săptămâni a lui Bannon la Londra.

Atunci, Steve Bannon și Raheem Kassam, fost membru al echipei lui Nigel Farage și editor la platforma conservatoare Breitbart, s-au instalat într-un hotel de cinci stele din zona londoneză Mayfair, exact în perioada în care Donald Trump a vizitat capitala Marii Britanii. Printre numeroasele interviuri televizate, Bannon și Kassam au avut întâlniri cu mulți lideri de dreapta din Europa.

„Am avut un succes atât de mare încât începem imediat să facem angajări”, spune Bannon. „Toată lumea este de acord că luna mai a anului viitor este de o importanță crucială, că atunci va avea loc prima confruntare adevărată între populism și partidul Davosului.”

 

Obama a aprins scânteia revoltei naționaliste

După victoria Dreptei în referendumul pentru Brexit sau succesul lui Matteo Salvini în Italia, realizate cu bugete relativ modeste, Bannon a sesizat oportunitatea de a întâri partidele naționaliste, disparate unele de altele, printr-o operațiune centralizată bine finanțată și organizată, care să-i spulbere pe adversarii locali de stânga.

Până acum, grupurile naționaliste și populiste au suferit în mod cronic de aceleași două probleme: lipsa de expertiză și de finanțare. Marine Le Pen, de pildă, a fost nevoită să apeleze la împrumuturile băncilor rusești, pentru a-și ține în viață partidul, după ce băncile din Franța au refuzat să acorde credite Frontului Național.

Fostul șef de campanie electorală al lui Trump crede că scânteia revoltei globale populiste a fost aprinsă cu zece ani în urmă, în timpul crizei financiare și a ajutorului acordat de Barack Obama băncilor, în vreme ce întreaga povară a recesiunii a fost suportată de oamenii de rând și de micile companii. Pe fondul creșterii inechităților, Bannon a sprijinit-o mai întâi pe Sarah Palin, guvernatoarea conservatoare de Alaska, și apoi pe Trump.

Strategul crede că și în Europa există numeroase astfel de personaje politice, capabile să coaguleze în jurul lor nemulțumirea populară. După cum există și numeroși „eroi negativi”, care contribuie prin prestația lor, la iritarea maselor.

Un astfel de catalizator pentru Dreapta este Angela Merkel, crede Bannon. Elogiind atacul lui Trump la adresa cancelarei privind complicitatea acesteia cu Moscova din cauza gazului rusesc, strategul acuză: „A dezvăluit minciuna Angelei Merkel. Este o mare prefăcută. Elitele afirmă că Trump este dăunător, dar ea a vândut Rusiei controlul asupra țării pentru prețuri mai mici la energie”.

Steve Bannon spune că Angela Merkel și Emmanuel Macron – care a zdrobit-o pe Marine Le Pen în alegeri anul trecut, dar a cunoscut apoi o dramatică prăbușire a popularității – sunt liderii cei mai vulnerabili ai „Establishmentului” european.

Bannon este convins că anii viitori vor aduce o stopare brutală a integrării europene: „A venit vremea naționalismului populist de dreapta. Acesta va conduce. Vom avea state națiuni independente, fiecare cu propria sa indentitate, cu propriile sale frontiere”.

 

Bannon, un Soros pentru Dreapta

Dacă George Soros este un „guru” al Stângii, Steve Bannon vrea să-și asume același rol pe partea dreaptă. „Soros este sclipitor. Este răul întrupat, dar este sclipitor”, spune strategul, care afirmă că nu se teme să fie atacat și caricaturizat în același mod în care a fost Soros de către Dreapta. „Uitați-vă la Chris Wylie (turnătorul de la Cambridge Analytica – n.r.): spune că Bannon a fabricar arme psihologice. Literalmente, m-a transformat în cel mai strălucitor geniu al răului. Un James Bond negativ.” Raheem Kassam, care a lucrat cu Bannon la Breitbart, spune că The Movement se profilează drept forța care va îngloba toate mișcările naționaliste. „Uitați de alde Merkel. Soros și Bannon vor fi cei mai mari jucători din politica europeană în următorii ani”.