Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a depus mărturie în fața unei instanțe federale din Manhattan că Trump i-a cerut să comită o infracțiune prin aranjarea unor plăți, înainte de alegerile din 2016, pentru a cumpăra tăcerea a două femei care au avut legături cu candidatul.

În conformitate cu o înțelegere făcută mai înainte cu acuzarea, Cohen a pledat vinovat pentru opt capete de acuzare, inclusiv evaziune fiscală, frauda bancară și violări ale legilor de finanțare a campaniei, scrie Reuters.

Riscând cinci ani de închisoare, Cohen a marcat o schimbare spectaculoasă în declarațiile sale: anterior, acesta se lăuda că este ăn stare „să se arunce în fața unei arme” pentru a-l apăra pe Trump.

Majoritatea experților juridici afirmă că un președinte în exercițiu nu poate fi inculpat pentru o infracțiune, însă Constituția permite Congresului să-l pună sub acuzare („impeachement”) pentru „infracțiuni grave și delicte majore”.

Acuzațiile formulate de Cohen sporesc presiunea asupra lui Trump înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, origanizate în noiembrie, când democrații speră să redobândească controlul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului.

Cohen a declarat în fața instanței că „în înțelegere cu un candidat la o funcție federală și la indicația acestuia” a aranjat să plătească sume de bani pentru două femei, ca să obțină tăcerea acestora „în scopul principal de a influența alegerile”.

Cohen nu a pronunțat în instanță numele lui Trump, însă avocatl acestuia, Lanny Davis, a declarat după aceea că clientul său se referea la președinte.

„Dacă aceste plăți constituie o infracțiune pentru Michael Cohen, de ce nu ar constitui o infracțiune și pentru Donald Trump”, s-a întrebat Davis.

Donald trump nu a comentat declarațiile lui Cohen, însă avocatul președintelui, Rudoph Giuliani, a afirmat că acesta este „un mic șobolan deviant” și că are un întreg palmares de minciuni în spate.

„Cred că președintele a fost absolut clar”, a spus Giuliani. „Cazul Cohen este închis.”