Evenimentul Zilei > International > A fost publicat un DOCUMENT care arată STRATEGIA cibernetică a lui Trump: DOMINAŢIA globală pe INTERNET
A fost publicat un DOCUMENT care arată STRATEGIA cibernetică a lui Trump: DOMINAŢIA globală pe INTERNET

A fost publicat un DOCUMENT care arată STRATEGIA cibernetică a lui Trump: DOMINAŢIA globală pe INTERNET

Preşedintele Trump are planuri extrem de ambiţioase în ceea ce priveşte şi INTERNETUL. Practic nu face decât să se ţină de cuvânt punând America pe primul loc. În acest sens proiectul prevede: stabilirea standardului global pentru comportamentul online, păstrarea dominanței americane, a intereselor politice și economice, pedepsirea actorilor rău-intenționați precum Rusia și China. Acestea ar fi obiectivele ambițioase ale noii strategii cibernetice americane.

Casa Albă a publicat documentul de 40 de pagini ieri după-amiază, prima strategie globală cibernetică pentru  15 ani. Principala ipoteză a strategiei este că Statele Unite au creat internetul și că Washingtonul trebuie să-și mențină rolul dominant în definirea, modelarea spațiului cibernetic.

Abordarea administrației Trump în spațiul cibernetic este "ancorată de valori americane durabile, cum ar fi credința în puterea libertății individuale, libertatea de exprimare, piețele libere și intimitatea", spune strategia chiar la început, potrivit RT.  Despre Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord se spune că folosesc "instrumente cibernetice pentru a submina economia și democrația, a fura proprietatea noastră intelectuală și a semăna discordie în procesele noastre democratice", arată documentul.

Un lucru deosebit de interesant aici este și faptul că autoritățile de aplicare a legii vor "lucra cu industria privată pentru a face față provocărilor prezentate de barierele tehnologice, cum ar fi tehnologiile de anonimizare și de criptare" pentru a obține dovezi.  Cel mai mare exemplu în acest sens a fost atunci când FBI-ul a citat Apple la tribunal pentru a accesa iPhone-ul suspectului terorist din San Bernardino, după refuzul gigantului, a angajat o companie israeliană pentru a sparge dispozitivul, doar pentru a găsi probe, dar nu a fost nimic interesant în acel telefon.

Trump dorește și "să actualizeze statutul de supraveghere electronică și a criminalității informatice", pentru a se asigura că autoritățile de aplicare a legii pot colecta mai multe dovezi privind infracțiunile cibernetice și "impun consecințe adecvate asupra actorilor cibernici".

"Promovarea prosperității americane" este  al doilea proiect important

Obiectivul sau principal este de a "promova fluxul liber de date transfrontaliere". Și dacă "regimurile represive" utilizează instrumentele de securitate cibernetică create de SUA pentru a "submina drepturile omului", Washingtonul le va expune și le va contracara.

"Păstrarea păcii prin forță", alt punct din document

Obiectivul este "să identifice, să contracareze, să perturbe, să degradeze și să descurajeze comportamentul în spațiul cibernetic, care este destabilizator și contrar intereselor naționale", păstrând în același timp "suprasolicitarea" SUA.

"Washington va continua să colaboreze cu țări similare, cu industria, cu societatea civilă și cu alte părți interesate, pentru a promova drepturile omului și libertatea internetului la nivel global și pentru a contracara eforturile autoritare de a cenzura și influența dezvoltarea internetului ", se mai spune în raport.