Evenimentul Zilei > International > Trump îşi poate lua adio de la zidul frontalier? Un judecător federal i-a pus beţe-n roate
Trump îşi poate lua adio de la zidul frontalier? Un judecător federal i-a pus beţe-n roate

Trump îşi poate lua adio de la zidul frontalier? Un judecător federal i-a pus beţe-n roate

Un judecător federal american a blocat temporar, ieri, decizia preşedintelui Donald Trumo de a folosi fonduri ale Departamentului Apărării pentru a finanţa zidul pe care vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul.

Decizia a fost luată de Haywood William, judecător federal din districtul Californiei de Nord. Ea dă o lovitură proiectului preşedintelui, care a declarat ''o urgenţă naţională'' pentru a putea folosi fonduri militare în aşa fel încât să avanseze cu construcţia acestui zid, având în vedere refuzul Congresului, în majoritate democrat, să finanţeze proiectul.

Membrii administraţiei preşedintelui Trump, sunt constrânşi să nu ia nicio măsură în vederea construirii unei bariere frontaliere în zonele din apropierea oraşelor Yuma (Arizona) şi El Paso (Texas) ''folosind fonduri redirijate de Dod (Department of Defense)'', a statuat judecătorul William, folosind acronimul departamentului american al Apărării. Acest judecător a declarat că a luat această decizie fiindcă reclamanţii ar fi putut demonstra că responsabilii din administraţia Trump ''şi-au depăşit limitele competenţelor lor''.

Acest proces, primul dintr-o lungă serie, a fost declanşat de 20 de State americane, conduse de bastioanele democrate din California şi din New York, dar şi de puternica organzaţie a apărării drepturilor civile ACLU, dar şi de organizaţii de protecţia mediului cum ar fi Sierra Club şi mai multe grupări ale comunităţii frontaliere. Cei ce au depus plângerea spun că acţiunile preşedintelui Trump contravin dispoziţiilor constituţionale.

Construirea acestui zid este una din promisiunile electorale ale lui Trump şi o speranţă pentru eventuala realegere a sa în 2020

Preşedintele intenţionează să folosească 3,6 miliarde de dolari din fondurile federale destinate construirii unor instalaţii militare, notează Le Point. El vrea să mobilizeze 2,5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva drogurilor. În total Congresul i-a acordat doar 1,4 miliarde pentru a finanţa zidul în Texas. ''Aplaudăm decizia luată astăzi (n.r. ieri) de către tribunal de a proteja Constituţia, comunităţile şi viitorul nostru'', a declarat într-un comunicat Gloria Smith, avocatul Sierra Club.