“Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încă nu știe cum să compenseze înghețarea finanțării americane, principalul său sponsor, după ce  Donald Trump a acuzat organizația că este înfeudată Beijingului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a intrat într-o nouă zonă de puternice turbulențe, după înghețarea contribuțiilor americane, anunțată marți de Donald Trump. Președintele american acuză OMS că a “gestionat prost” răspândirea coronavirusului și că a “ascuns” informații în complicitate cu China. Statele Unite sunt principalul finanțator al organizației cu sediul la Geneva, care coordonează răspunsul la pandemia Covid-19 la nivel mondial.

Președintele american a estimat finanțarea americană între 400 și 500 de milioane de dolari pe an. Prin comparație, China plătește 40 de milioane de dolari, “chiar mai puțin”, potrivit lui Donald Trump. Președintele a promis contribuabililor americani o anchetă asupra utilizării impozitelor lor, dar și pentru a înțelege de ce este organizația, după părerea lui, înfeudată Beijingului.

”Nu este momentul divizării”

”Nu este momentul divizării”, a reacționat miercuri directorul OMS, doctorul etiopian Tedros Adhanom Ghebreyesus, criticat pentru laudele insistente față de Beijing la începutul crizei. “Căci virusul ne va exploata lipsurile”. Gestionarea crizei de către OMS va fi examinată “în timp util”, a promis el.

OMS nu știe încă în ce fel va compensa gaura provocată de înghețarea contribuțiilor americane. Cotizațiile obligatorii ale statelor nu asigură decât 20% din bugetul OMS, restul fiind completat pe bază voluntară, inclusiv de organizații filantropice, precum Fundația Bill și Melinda Gates, al doilea contributor la OMS, care a primit cu regret decizia lui Donald Trump.

De asemenea, celelalte state membre ale OMS au denunțat unanim o slăbire suplimentară a organizației. Dar niciuna dintre ele nu se apropie de contribuția Statelor Unite. OMS a lansat o cerere specială de fonduri pentru a răspunde crizei Covid-19. Până astăzi, a adunat aproape 150 de milioane de dolari, de la sectorul privat, de la celebrități ca Lady Gaga sau de la particulari. Dar nu va fi suficient.

Președintele merican și-a pus amenințarea în practică, după un prim avertisment săptămâna trecută. În noua sa diatribă de marți contra organizației aparținând ONU, el a acuzat OMS că nu a recomandat suspendarea călătoriilor dinspre China, când această era epicentrul pandemiei.

Dimpotrivă, Donald Trump și-a susținut decizia de a limita legăturile aeriene cu China începând din 31 ianuarie, ceea ce a salvat “mii și mii” de vieți, s-a lăudat el marți. OMS era atunci sceptică în privința restricțiilor de călătorie, considerându-le ineficace, chiar contraproductive. Dar Donald Trump nu a fost tot timpul atât de virulent față de China. Pe 24 ianuarie, președintele lăuda încă “eforturile” și “transparența” Chinei în lupta împotriva răspândirii epidemiei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE