Evenimentul ZileiEVZ SpecialE însurat și pus pe tronul Țării Românești la doar 12 ani

E însurat și pus pe tronul Țării Românești la doar 12 ani

E însurat și pus pe tronul Țării Românești la doar 12 ani
La vârsta de 12 ani se suie pe tronul Țării Românești și tatăl său, Radu Mihnea, care domnea în Moldova, îl însoară cu Ruxandra, fata lui Scărlet Saigiul, care avea la vremea sa aceeași trecere la Stambul ca și Curt Celebi mai târziu.

Născut pe 14 august 1611, Alexandru a fost impus domn de tatăl său în ziua când împlinea 12 ani, pe 14 august 1623, deoarece ălui bătrân i se năzărise să unească Valahia și Moldova sub sceptrul său.

Evident că Alexandru, poreclit Coconul pentru că era doar un copil, nu ieșea din vorba părintelui său.

Izvoare contemporane consemnează această unitate politică moldo-munteană.

Astfel, reprezentantul Veneției la Istanbul, într-un raport datat 11 aprilie 1625, precizează că va trimite o scrisoare „către numitul principe Radulo (Radu Mihnea) care e acum principe în Moldova și fiul său în Valahia, care e foarte tânăr și condus de tata”.

Alte mărturii îl menționează pe „Radulo voievod, principe al Valahiei și Moldovei”, iar pe piatra funerară a lui Radu Mihnea sunt asociate stemele celor două țări surori.

În 13 ianuarie 1626, Radu Mihnea se grăbește să treacă la cele veșnice, la doar 40 de ani, și drept urmare Coconul rămâne cam singur pe lume, fiind mazilit pe 3 noiembrie 1627.

Avea deja 16 ani și conturile tatălui său din băncile venețiene burdușite cu galbeni.

Așa că nu-i trebuie prea multă minte, ceea ce nici nu prea avea, ca să împartă pungi cu bani la Istanbul, unde fusese mazilit, ca să fie repus pe tron.

După ce face lobby inclusiv la ambasadorul Veneției la Înalta Poartă, turcii se milostivesc de el și, în iunie 1629, îl pun pe tronul Moldovei.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: