Din martie până în luna mai a.c., Turcia a exportat între 58 şi 60 de tone de aur în Iran, de câteva zeci de ori mai mult în comparaţie cu perioada similiară a anului trecut.

Potrivit Institutului de Statistică din Turcia, livrările turceşti de aur către Iran au crescut în aprilie de patru ori faţă de aceeaşi lună din 2011. Astfel, în aprilie 2012, Turcia a exportat în Iran 26 de tone de aur în valoare de 1,2 miliarde de Solari, scrie Agerpres.

Ankara şi Teheranul au ales această metodă de plată pentru resursele energetice importate de Turcia din Iran după ce SWIFT, compania care se ocupă de transferurile financiare către autorităţile iraniene, a încetat cooperarea cu Teheranul ca urmare a sancţiunilor internaţionale. Astfel, autorităţile iraniene au început să accepte ca plată pentru furnizările de petrol şi gaze orice fel de valută şi metale preţioase.

După cum relatează presa turcă, preluată de Financial Times, Turcia importă anual din Iran circa opt milioane de tone de petrol şi opt miliarde de metri cubi de gaze naturale.