Imagini șocante au fost surprinse sâmbătă seara într-un tren regio al companiei naționale de căi ferate, care vine de la Brașov și urmează să ajungă la București în jurul orei 22,00. Foarte  mulți călători au stat pe scaune unul lângă altul și cei mai mulți nu purtau măști. Practic, există riscul unei contaminări, în eventualitatea că ar exista persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Conform regulilor sanitare în vigoare, așa cum a anunțat și CFR încă de luna trecută, ar trebui ca între călători să existe un scaun liber, iar aceștia să poarte mască de protecție. Garnitura s-a aglomerat în momentul în care a trecut prin stațiunile montane, transmit reporterii Digi24.

Prof. dr. Doina Azoicăi, președinta Societății Române de Epidemiologie, a atras atenția, în acest context, că românii ar trebui să conștientizeze că e imperativ necesar să respecte regulile stabilite, pentru că ”ele sunt făcute ca să ne protejeze și ca să trecem cu bine peste momentul acestea (n.r. de pandemie)”.

”Măștile sunt o măsură de protecție care trebuie aplicată corect. Altfel, e practic inutilă. Purtarea corectă a măștilor, nu mai mult de 4 ore,  folosirea lor în incinte sau spații închise unde există mai multe persoane, garantează în foarte mare măsură protecția noastră, cu atât mai mult că știm că există  persoane asimptomatice, care pot transmite virusul”, a mai punctat prof.dr. Azoicăi, într-o intervenție televizată.

Purtătorul de cuvânt al CFR Călători a explicat, la același post TV, că, dincolo de regula de așezare în vagoane, cu un loc liber între scaune, e permis să stea împreună, fără să respecte această distanțare, membrii aceleiași familii, ori persoanele care lucrează împreună. Adrian Vlaicu a explicat că, cel mai probabil, trenul s-a aglomerat din cauză că există persoane cu abonamente, dar și unele care nu au achiziționat bilet înainte de călătorie.

Referitor la purtarea măștii în timpul călătoriei, controlorii CFR nu pot aplica sancțiuni acelor persoane care nu respectă regula. ”CFR Călători anunță în fiecare stație obligativitatea purtării măștii și a păstrării distanței pe durata călătoriei. Păstrarea distanței sociale ține de nivelul fiecărui călător care e în acel tren.

CFR călători poate face filtre care să verifice existența locului, a rezervării,  dar noi nu avem nicio informație despre câți oameni se urcă în trenul respectiv în toate haltele de pe traseu”, a mai declarat, purtătorul de cuvânt al CFR, Adrian Vlaicu.

Sursa: Digi24.ro