Tratatul de la Lisabona va suferi modificări

Tratatul de la Lisabona va suferi modificări

Liderii UE au decis, la Bruxelles, că documentul intrat în vigoare anul trecut trebuie amendat în vederea consolidării "zonei euro.

În forma sa actuală, Tratatul de la Lisabona conţine o prevedere potrivit căreia un stat membru UE nu poate fi salvat de la faliment de către partenerii săi, scrie AFP. Liderii Uniunii Europene au decis însă, la summitul de la Bruxelles încheiat ieri, modificarea documentului, pentru a permite dotarea "zonei euro" cu un mecanism permanent de susţinere în perioade de criză. Un astfel de fond de susţinere a fost creat în iunie, pentru a ajuta Grecia, dar numai până în 2013.

Până în 2013 ar trebui ratificate schimbările aduse Tratatului de la Lisabona, iar o decizie finală în acest sens urmează să fie luată la summitul UE din decembrie.

Preşedintele UE caută soluţii

Instituirea unui mecanism de salvare a zonei euro, inatacabil din punct de vedere juridic, a fost cerută insistent de cancelarul german Angela Merkel şi agreată, săptămâna trecută, cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îi va reveni sarcina de a analiza dacă modificarea limitată a Tratatului de la Lisabona se poate face printr-o procedură simplificată, fără convocarea unei Conferinţe Interguvernamentale, scrie "EUObserver".

Conferinţa ar presupune negocieri cu guvernele naţionale şi consultări cu Comisia Europeană şi Parlamentul European. Asta după ce a fost nevoie de aproape un deceniu de tratative, ratificări prin procedură parlamentară şi referendumuri necesare pentru ca Tratatul de la Lisabona să poată intra în vigoare, la 1 decembrie 2009.

Tot Herman Van Rompuy va trebui să se consulte cu juriştii pentru a stabili dacă există posibilitatea ca Tratatul să fie modificat fără ca amendamentele să fie supuse aprobării parlamentelor naţionale.

CITEŞTE AICI CUM SE POATE MODIFICA TRATATUL UE.

Băsescu, mulţumit după summit

Liderii europeni au stabilit şi garantarea conformităţii bugetelor naţionale cu standardele fiscale ale UE. "Niciun buget naţional nu mai poate ieşi din standardele fiscale ale Uniunii Europene", a declarat ieri, la finalul summitului, preşedintele Traian Băsescu, citat de Agerpres.

"Aceste măsuri prind extraordinar de bine României. La fiecare patru ani, în ultimul an şi jumătate înainte de alegeri, se generează dezechilibre macroeconomice. Aceste noi exigenţe create în interiorul UE nu vor mai permite astfel de abuzuri", a conchis şeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News