Tratamente de lux pe banii statului

Tratamente de lux pe banii statului

Asigurarea obligatorie de sănătate acoperă şi unele analize, tratamente sau operaţii care se fac în clinicile de cinci stele.

Din ce în ce mai multe centre medicale particulare din România au început să ofere servicii decontate din bugetul de stat. Românii care plătesc asigurări la stat pot avea parte de analize, tratamente şi operaţii în condiţii decente, fie gratuit, fie plătind o parte din costuri.

Pentru aceste servicii, sunt situaţii în care asiguraţii trebuie să aştepte şi câteva săptămâni. Comparativ cu situaţia de la stat, regimul programărilor în clinicile private este extrem de strict.

Până în toamnă, însă, durata medie de aşteptare pentru o consultaţie sau o analiză la privat este mai mică decât în restul anului, datorită concediilor din această perioadă. Operaţii cu până la 50% reducere

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalul privat Euroclinic, din Capitală, este printre ultimele care a făcut contract cu Casa de asigurări. De câteva săptămâni, clienţii cu asigurare de sănătate la stat care se internează pentru mai mult de 24 de ore în spital pot beneficia de tratamente şi operaţii chiar şi la jumătate de preţ.

„Sistemul ales este de coplată şi variază, în funcţie de gravitatea cazului, între 20% şi 50%. Astfel, pentru o apendicită, clientul poate ajunge să plătească doar 50%. La intervenţiile mai complexe, reducerea este mai mică“, explică Bogdan Pană, manager comercial Euroclinic. Analize de laborator şi radiologie gratuite Centrul Medical Romar, care are clinici în toată ţara (Bucureşti, Constanţa, Craiova, Hunedoara etc.) oferă gratuit analize de laborator şi radiologie pentru toţi cei care dovedesc că au asigurare de sănătate. „Sunt decontate de la Casă sută la sută. Programările se fac şi pentru ziua următoare, dar se poate întâmpla să se aştepte şi patru-cinci zile“, spune Daniela Zwecker, director de vânzări. Analize gratuite, cu trimitere de la medicul de familie, se pot face şi în toate cele 11 laboratoare private din ţară Synevo. Se fac toate analizele uzuale, mai puţin cele foarte complicate, cum ar fi testele genetice sau cele de alergologie, ne-au explicat reprezentanţii laboratorului Synevo.

„Lunar, facem analize gratuite în limita unui plafon stabilit cu Casa de asigurări de sănătate, care ne ajunge cam două-trei săptămâni“, subliniază Olimpia Gheorghe, manager laborator Bucureşti.

Centrul Medical Unirea, din Bucureşti, oferă gratuit servicii de medicină de familie şi analize de radiologie persoanelor care-şi plătesc asigurarea la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) sau care se află pe lista unui medic în contract cu CASMB.

UTIL

Unde se fac analize gratuite în clinici private Centrele medicale private care au contract cu Casele de asigurări şi oferă servicii gratuite sau reduse asiguraţilor se găsesc în toată ţara, însă cele mai multe sunt localizate în marile centre universitare. Sunt însă şi astfel de centre în localităţi mai mici, cum ar fi Rădăuţi sau Medgidia.

Bucureşti: Synevo, Euroclinic, Euromedic, Centrul Medical Romar, Centrul Medical Unirea

Timişoara: Omnisan, Hiperdia, Synevo

Iaşi: Synevo, Centrul Medical Romar