ANALIZĂ PE VENITUL MEDIU. Când aveam mai mulţi bani, acum sau pe vremea lui Ceauşescu?

ANALIZĂ PE VENITUL MEDIU. Când aveam mai mulţi bani, acum sau pe vremea lui Ceauşescu?

Strict în lei, luând ca reper salariul mediu din 1990 şi cel de-acum, INS spune că venitul a crescut cu doar 17%. Raportat însă la cursul leu-dolar, acum salariile sunt de şapte ori mai mari. Se împlinesc 22 de ani de la momentul crucial al liberalizării preţurilor în România

Numai cine a trăit pe vremea aşa-numitei Epoci de Aur poate face, în cunoştinţă de cauză, o comparaţie între nivelul de trai de atunci şi cel de astăzi. Şi nici atunci nu se ştie în ce măsură ar fi relevantă, având în vedere faptul că, atunci, economia românească şi, implicit, preţurile erau artificiale, iar multe bunuri cu care suntem acum atât de obişnuiţi nici măcar nu existau cu 22 de ani în urmă.

Şi totuşi, trecând peste perioadele de hiperinflaţie, recesiune şi criză, au reuşit cele două decenii de capitalism să ne îndulcească traiul sau nu? Părerile sunt împărţite. Putem, însă, lua ca referinţă calculele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora salariul mediu net al românilor din luna octombrie 2011, de 1.457 lei, era mai mare, în termeni reali faţă de luna octombrie 1990, cu 17,7%. Altfel spus, un salariu mediu primit de conaţionalii noştri pe vremea lui Nicolae Ceauşescu ar echivala, acum, trecând peste inflaţie, denominare şi creşterea salariilor pe hârtie, 1.238 de lei.

Curentul şi gazele erau ieftine

Petre Roman, fost premier al României în perioada 1989-1991, este de părere că "această statistică e falsă".

"Oamenii o duceau mult mai bine atunci decât acum: puneau bani deoparte, aveau suficient pentru a duce o viaţă normală, îşi permiteau să-şi cumpere ce aveau nevoie. Acum e vai şi-amar", punctează fostul demnitar. Este adevărat, admite el, între timp au apărut bunuri şi servicii care nu existau înainte de 1990, cum ar fi telefoanele mobile, cablul TV, calculatoarele şi internetul.

În schimb, "încălzirea, energia electrică, apa erau mult mai ieftine, era mult mai uşor să-ţi cumperi o casă. Din păcate, una peste alta, acum avem o calitate a vieţii mult mai slabă", declară Petre Roman. El spune că nu este "deloc bucuros că pe vremea lui se trăia mai bine. "Acel moment ar fi trebuit să fie punctul de plecare în sus, dar, după 22 de ani, lucrurile sunt aşa cum sunt şi nu e criza de vină", conchide premierul care ne-a trecut la capitalism.

Ce aveam atunci şi ce avem acum

Analistul economic Aurelian Dochia vine cu o abordare opusă, luând ca reper raportul faţă de dolarul american. "Nu cred că este corectă imaginea pe care o dă calculul INS. Una este indicele creşterii salariale şi alta este evoluţia puterii de cumpărare, care se poate să nu fie aceeaşi. La începutul anilor '90, salariul mediu era în jur de 100 de dolari, iar acum a ajuns la 700-800 de dolari", explică acesta. Şi, dacă ia în considerare inflaţia care a erodat şi din dolar, ar rezulta o creştere de trei-patru ori a nivelului de trai în ultimii 22 de ani.

Într-adevăr, admite Dochia, anul 1990 a fost unul special, datorită liberalizării preţurilor care a dat drumul consumului în România şi a adus "o creştere bruscă a nivelului de trai, dar nesustenabilă, deoarece producţia nu s-a modificat". Potrivit analistului, situaţia economică s-a deteriorat mult începând din 1993.

Aurelian Dochia mai spune că, pentru evaluarea nivelului de trai, trebuie să analizăm datele privind consumul populaţiei. "Preţurile erau mici raportat la salarii, însă nu erau realiste. Şi oamenii trebuiau să aştepte cinci ani pentru a-şi cumpăra un televizor sau şapte ani pentru o maşină", explică acesta.

Numai din 2005 încoace numărul de autoturisme la 100 de gospodării a crescut de la 21,7 până la 28,6 în 2010. Şi consumul de alimente a crescut corespunzător. De exemplu, dacă, în 2005, un român consuma în medie câte 3,4 kg de carne proaspătă şi 0,79 litri de bere pe an, anul trecut a ajuns la un consum mediu anual de 4,1 kg de carne şi preparate din carne şi de 1,1 litri de bere. Click pe imagine pentru a mări

"Oamenii o duceau mult mai bine atunci decât acum: puneau bani deoparte, aveau suficient pentru a duce o viaţă normală, îşi permiteau să-şi cumpere ce aveau nevoie." PETRE ROMAN, fost premier al României în perioada 1989-1991

Ne puteți urmări și pe Google News