Evenimentul Zilei > Actualitate > TRAIAN IGAŞ: „Avertizările meteo sunt greu de înţeles!”
TRAIAN IGAŞ: „Avertizările meteo sunt greu de înţeles!”

TRAIAN IGAŞ: „Avertizările meteo sunt greu de înţeles!”

De pe scaunul de senator, fostul ministru de Interne este mândru că a anunţat ninsori ca în ‘54.

Ministrul care a anunţat zăpezi mai mari ca-1954 a povestit, pentru EVZ, din culisele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul de Interne.
Ca şi fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, Igaş, din biroul de la Senatul României, a invocat indolenţa celor de la ANM, prin faptul că informările despre vreme veneau la şase ore şi nu la o oră, aşa cum se aştepta.
În plus, crede Igaş, populaţia nu a înţeles mesajul meteorologilor.
EVZ: Cum s-a acţionat la prima ninsoare?
Traian Igaş:
În mandatul meu au fost două valori cu intemperii. Şi anume, într-o primă fază, când am avut multe drumuri blocate cu participanţi în trafic. Şi am avut o a doua etapă, în care ne-am pregătit mult mai bine şi am semnat un ordin comun cu Ministerul Transporturilor, în care, atunci când am avut semnale că pe un anumit tronson de drum urmează să ningă şi să bată vântul, că este risc de înzăpezire, am oprit traficul.
Ca ministru al Internelor aţi fost mulţumit de activitatea ANM?
Dacă am anumite nemulţumiri vizavi de ANM, le am din cauza faptului că era bine să fim mult mai bine informaţi pe ceea ce urma să fie în perioada aceasta. Cred că trebuia să îşi asume o mai mare responsabilitate, fără să aibă teama de a crea o anumită panică în rândul populaţiei. Au fost foarte mulţi oameni surprinşi în această perioadă, nu erau suficient de bine pregătiţi.
Se încearcă acum descoperirea autorilor morali, cei din vina cărora au murit oameni …
E regretabil când ai pierderi de vieţi omeneşti, e regretabil că aceşti oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unei super ficialităţi şi a faptului că nu au conştientizat ceea ce ar putea să se întâmple.
Dar cu zăpada ca în ‘54 cum a fost?
Nu cred că am exagerat..
LIPSA PROGNOZELOR
Poliţiştii au înlocuit informările meteo

Atenţionările de la ANM veneau la timp? Ministrul Boagiu susţinea că întârziau..
Cei de la ANM au un program şi un ritm de lucru prin care îţi aduceau la cunoştinţă, nu în fiecare oră, aşa cum ne-am fi dorit noi şi cum şi-ar fi dorit şi ministrul Anca Boagiu, ci la un interval mai mare de timp. Primeam cam la şase ore schimbările şi prognozele pe care ei le aveau.
Şi cum acţionaţi?
Aveam oameni la faţa locului, aveam jandarmi, aveam poliţişti, aveam pompieri în teren. Pe de-o parte, urmăream prognoza de la ANM, dar pe partea cealaltă aveam oameni în teren, luam pulsul, de la faţa locului. Întâmplător, ştiţi foarte bine că şi în acea pe rioadă, şi în momentul de faţă, zilnic se ţineau video conferinţe şi se ţin în continuare, cu prefecţii, tocmai pentru a avea un feedback de la nivel teritorial.
"Eu cred că semnalul celor de la ANM trebuia să fie mai explicit. Cred că acolo a existat un neajuns “
TRAIAN IGAŞ, fost ministru de Interne

CRITICILE DIN FOTOLIU
Primarii nu ştiau ce e în sate
Acum când a scăpat de deszăpezire, Traian Igaş îşi permite să critice: "Problemele majore, din ceea ce am putut constata, au fost în cătunele mai mici, răsfirate. Primarul ştia că acel cătun este blocat, dar nu ştia ce se întâmplă acolo. Foarte mulţi oameni în vârstă nu aveau posibilitatea să comunice cu primarul, darămite cu prefectul. Nu aveau telefoane. De regulă, la nivelul Consiliului Local, se regăsesc oameni cam din toate localităţile arondate unei comune, care fac parte din toate partidele".
CV

Traian Igaș, senator

  • Fost ministru al Administrației și Internelor: septembrie 2010-februarie 2011.
  • Senator, membru al Parlamentului Romaniei, Liderul Grupului PD-L din Senatul României: 2008- septembrie 2010.
  • Deputat în Parlamentului României: 2004-2008.

Citiţi şi:

  • Primarii şi dezastrele: "Ce, mă, eu trebuie să ştiu ce înseamnă codul ăla?"
  • Borbely: Primarii ar fi trebuit să intervină mai prompt cu utilajele de deszăpezire, nu să aştepte ajutor de la centru

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: