Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu: Aș putea face o BUNĂ ECHIPĂ cu un ministru de Interne ca IOHANNIS
Traian Băsescu: Aș putea face o BUNĂ ECHIPĂ cu un ministru de Interne ca IOHANNIS

Traian Băsescu: Aș putea face o BUNĂ ECHIPĂ cu un ministru de Interne ca IOHANNIS

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după o întâlnire, la Bruxelles, cu șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că, în vederea aderării la spațiul Schengen ar putea face o echipă bună cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, susținut de PNL pentru funcția de ministru de Interne.

Conferința de presă comună a încep

 • Am discutat despre MCV. Procesul de reformă trebuie să continue. I-am spus președintelui că România ar trebui să intre cât de curând în zona Schengen.
 • Suntem de acord în ceea ce privește libera circulație. Sigur că trebuie să împiedicăm cazurile de abuz.
 • Am discutat și despre situația Republicii Moldova. Nu este neapărat o chestiune specifică României. Am semnat acordul de parteneriat – este un semnal foarte important, va consolida suveranitatea și inteționez să dau curs invitației de a vizita țara în semestrul 2 din acest an.
 • Autoritățile din Moldova au parafat acordul cu UE și au spus că vor să semneze și să îndeplinească obiectivul asocierii. Sperăm ca autoritățile Moldovei să decidă singuri, fără presiuni externe.
 • Sunt recunoscător României pentru interesul pentru Republica Moldova.
 • Schengen: Este decizia statelor membre. Considerăm că România poate proteja frontiera Schengen. Stiu că dl președinte se gândește la posibilitatea unei soluții treptate.

Traian Băsescu:

 • Mulțumesc președintelui Barroso pentru discuția bună.Din raportul MCV este evident că instituțiile statului român responsabile de lupta anticorupție au performat pozitiv – DNA, ICCJ, ANI, Curtea Constituțională. Faptul că instituțiile din România funcționează, mă îndreptățește să solicit dreptul României de a intra în Schengen.
 • Republica Moldova: Să găsim soluții din partea UE pentru accelerarea procesului de interconectare, este esențială. Stația de la Isaccea cu 70 de milioane de euro putem da în funcțiune cu 400 kv.
 • Esența relației cu Moldova este interconectarea.
 • Mulțumesc pentru deschiderea in proiectul Cluj Inovative City. Va fi axat pe cercetare. Se realizează sânge artificial. 
 • Nu știu dacă voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilități. Bun lucru ar fi dacă aș putea face echipă cu un bun ministru la Interne care ar fi Iohannis. Deja avem un sentiment profund de frustrare. MCV-ul a devenit un instrument politic. Utilizarea MCV-ului și aprecierile cu privire la politicieni este dificil de acceptat.

Şeful statului va participa, astăzi, începând cu ora 13,40 (ora României) la sediul Comisiei Europene, la un dejun de lucru cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, iar de la ora 14,30 (ora României) cei doi oficiali vor susţine o declaraţie de presă.