Întrebat de Victor Ciutacu de ce crede că nişte oameni acuzaţi de grave fapte de corupţie s-au întors din arestul Poliţiei Capitalei având cele mai mari şanse la alegerile locale, Traian Băsescu a răspuns:

„Aici suntem în faţa unui risc asumat. Dacă eşti într-o investigaţie şi-ţi asumi riscul candidaturii, este un risc al tău ca om politic. Din acest punct de vedere s-ar putea să aflăm cu ocazia alegerilor că românii chiar cred în prezumţia de nevinovăţie, ceea ce nu prea se manifestă în instanţe, care ar trebui să funcţioneze pe acest principiu, să nu o scoată cum a scos-o pe mâna aia de om, pe Olguţa, cu cătuşe în faţa DNA. Nu cred că va fi chiar aşa un marş al celor care au fost scoşi de la DNA.

După părerea mea, românii vor să fie o luptă anticorupţie puternică, vă asigur că aici nu există dubii, şi nu-i suspectaţi pe români că ar vrea să se lase mai încet în această luptă. În acelaşi timp, românii chiar nu vor un stat care să-şi arate puterea prin zăngănitul de cătuşe.

Acest spectacol se vede, nu îl poate contesta nimeni că este evident un spectacol cu zornăit de cătuşe pentru înspăimântarea cui?… că pe români nu-i înspăimântă. Mai facem un postament la o statuie, mai spunem că facem judecători, numai că justiţia o fac judecătorii… Radu Ruşanu achitat în prima instanţă, Olguţa pusă pe liber, Păcuraru, fostul ministru al Muncii, achitat…

Norocul acestor oameni a fost că după ce au intrat în instanţă, presa nu a mai făcut presiune în cazul lor, pentru că altfel riscul ar fi fost să fie condamnaţi.

Am văzut foarte multe motivaţii cu opinia publică, ori opinia publică nu este înscrisă în nicio lege.”