„Preşedintele poate fi suspendat pentru două motive. Unul este încălcarea gravă a Constituţiei, iar al doilea pentru înaltă trădare. Ei deja evaluează că nu reuşeşte demiterea preşedintelui prin referendum şi atunci pregătesc pasul doi – să facă un dosar penal preşedintelui şi să-l acuze de înaltă trădare. Sunt disperaţi să pună mâna pe justiţie. De aceea şi miza lor, să-şi numească oameni la Parchete", a declarat Băsescu într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă".

Întrebat dacă crede că i se mai pregăteşte o suspendare, Băsescu a răspuns afirmativ: „Da, da. Ei sunt absolut decişi să îndepărteze această piedică, pe preşedintele României, care nu-i lasă să-şi numească oamenii de care au ei nevoie în Justiţie."
Referindu-se la plângerea penală pentru înaltă trădare pe care USL a depus-o împotriva lui şi a unor lideri PDL şi susţinători ai săi, Băsescu a comentat: "Eu vă pot da un scenariu care se va întâmpla. Spre exemplu, au de gând ca, începând de săptămâna viitoare, în trustul Intact să înceapă atacuri de exploatarea gazelor de şist şi de susţinerea proiectului Roşia Montană şi să aducă argumente legate de înaltă trădare. Deci ei au trecut deja la pregătirea planului B, nemizând pe faptul că va fi validat referendumul".
Preşedintele suspendat al României a subliniat că oferta de a demisiona în schimbul revizuirii Constituţiei, în sensul rezultatelor de la referendumul din 2009, rămâne valabilă chiar dacă va reveni la Cotroceni.