Președintele României nu este obligat să participe la summitul PPE, însă este invitat. Eu am mers la aceste întâlniri pentru că le-am considerat foarte importante. Este o greșeală că nu s-a dus la summitul PPE. Liderii europeni știu ce să spună în summit, iar președintele României va afla la congresul Consiliului Europei ce au decis în cadrul PPE. Este în interesul României să fie acolo. Cred că nu este în regulă să spui că sunt președinte independet și nu mă duc”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, Băsescu a explicat consecințele pe care le poate avea ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru români.

Nu putem sta liniștiți în ceea ce privește Brexitul. Numai privind aten pozițiile britanice… Nu au activat articolul 50 pentru că ei pregătesc negocierile cu UE. Negocierile s-au pus de mult în mișcare. Pregătirile au început de astăzi la summitul PPE, iar România trebuia să exprime niște poziții. Azi se spun cuvinte tehnice. Este o echipă neimplicată… (…). România ar trebui să facă un parteneriat cu Polonia și din acest punct de vedere trebuiau să fie imediat declanșate discpuții pentru a se armoniza relația noastră cu ei. Marea problemă nu o vom avea de la Londra, ci în interiorul UE. România, Bulgaria și alte țări din Estul Europei au mulți lucrători în Marea Britanie, în timp ce Belgia, Olanda, Franța, nu au. Noi aici trebuie să găsim un punct de sprijin în negocieri”, a chonchis fostul președinte al României.