Acest incident este cel mai grav din istoria recenta a sărbătorii Ashura, sărbătoare cu ocazia căreia sute de mii de pelerini vizitează orașul Karbala aflat  la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala irakiană Bagdad.

Incidentul s-a întâmplat spre sfârșitul procesiunii religioase și a provocat panică printre credincioșii care  se îndreptau spre moscheea Imamului Hussein.

Comemorările de anul acesta au decurs fără incidente deosebite până la momentul prăbușirii pasarelei, moment în care s-a declanșat haosul.

Incidentul a avut loc în timpul așa-numitei alergări „Tweireej”, ocazie cu care  zeci de mii de credincioși aleargă spre moscheea Imamului Hussein din Karbala în jurul orelor amiezii.

Pentru musulmanii șiiți , celebrarea acestei zile reprezintă comemorarea martiriului de la Karbala , unde Hussein ibn Ali și familia sa au fost uciși. Șiiții îl consideră pe Hessein (nepotul lui Mohamed) ca fiind cel de-al treilea Imam și succesorul de drept al Profetului Mohamed. Șiiții fac pelerinaje la mormântul lui Hussein în timpul acestei sărbători la altarul de la Karbala, în Iraq. Pentru a reaminti durerea pe care a suferit-o imamul Hussein, unii pelerini se autoflagelează în public.