UPDATE. Tinerii înecaţi în râul Vaser au fost identificaţi. Unul dintre aceştia este Horaţiu Popovici, grefier şef la Secţia Penală a Curţii de Apel Cluj iar al doilea este fiul grefierului şef de la Secţia Civilă de la Curtea de Apel Cluj, Marieta Chintoan.
Cei doi tineri, spun cei care îi cunosc erau foarte buni prieteni, şi vecini în acelaşi bloc. Horaţiu era un tânăr extraordinar. Un om bun şi blând. Lucra la Curtea de Apel de câţiva ani şi a ajuns chiar grefierul şef al Secţiei Penale. "Lucra doar cu hoţi şi cu oameni certaţi cu legea dar asta un l-a schimbat. Nu l-a înrăit. Din contră, l-a făcut să fie mai bun”, spune un judecator de la Curtea de Apel Cluj.
Drama din familia Popovici este cu atât mai mare cu cât Horaţiu era singurul copil. Părinţii au divorţat în urmă cu câţiva ani iar mama lui a făcut tot posibilul ca să îi asigure singurului copil un trai confortabil. "A luat împrumut de la bancă ca să îi ia copilului o casă. Iar acum tot visul ei s-a năruit. Horaţiu s-a înecat în râul Vaser. O tragedie incredibilă ", spune un alt magistrat.

UPDATE.  Concluziile medicilor legişti care au efectuat, astăzi, autopsia celor doi clujeni a fost că moartea tinerilor a survenit prin înec. "Legiştii din Vişeul de Sus au transmis că moartea a fost violentă şi a fost cauzată de înec ca urmare a unui accident", a precizat pentru EVZ subcomisar Gabriela Liahovici, purtător de cuvânt al IPJ Maramureş.
De asemenea, surse apropiate anchetei au precizat că victimele au căzut într-o cascadă înaltă de circa patru metri. Căderea de apă este amenajată pentru "aerisirea" râului pentru păstrăvi, susţin oamenii locului.
În acelaşi context, reprezentanţii ISU au spus că, înainte de a porni în ultima lor aventură, tinerii din Cluj Napoca s-au întâlnit cu poliţiştii de frontieră care i-a averizat asupra pericolului la care se expun. "Zona e la graniţa cu Ucraina şi cei doi s-au întâlnit cu poliţişti de frontieră care i-au avertizat că apa este învolburată", au precizat pentru EVZ surse din rândul anchetatorilor.
Turiştii care şi-au pierdut viaţa în apele învolburate ale râului Vaser aveau 32 şi 34 de ani. Erau colegi la Tribunalul Cluj. Ieri dimineaţă, ei au urcat cu mocăniţa pe Valea Vaserului împreună cu încă doi prieteni şi cu sora unuia dintre ei.
Ultima aventură
La întoarcere, fata şi doi membrii au grupului au preferat să coboare cu mocăniţa. Pasionaţi de rafting, grefierul şi programatorul au ales să se îmbarce în două caiace gonflabile pentru o aventură pe apa râului. Din nefericire, la kilometrul 21, loc unde se află o cascadă, ei s-au răsturnat şi, cel mai probabil, s-au lovit de pietre şi trunchiuri de copac. Au fost găsiţi fără suflare în jurul orei 16.30 de un alt grup de 15 persoane care cobora cu mocăniţa.
"L-am apăsat pe piept, dar ieşea apă din el. I-am inchis ochii…"
Din vehiculul aflat în mişcare câţiva tineri au văzut plutind pe apă o cască şi, apoi, o vestă de salvare, un caiac şi corpul unui om. Au strigat la mecanic să oprească. Unul dintre turişti, Răzvan Andreica, a sărit din mers şi a fugit spre locul tragediei.  “Am plecat din staţia din care cred că au pornit şi ei, iar după vreo 15 minute am mers şi noi. La scurt timp am văzut caiacele în cascadă şi am văzut ceva ce semăna cu un rucsac, legat de un lemn. Am coborât vreo 300 de metri şi atunci am văzut ceva galben în apă, ce părea o cască. Atunci am urlat să opreasca trenul, am sarit din tren şi am alergat cu mecanicul, am ajuns primul acolo. L-am tras la mal, l-am întors, dar nu mai avea puls. L-am apăsat pe piept, dar ieşea apă din el. I-am inchis ochii…”, a declarant tânărul, citat de emaramures.ro. El a mai spus că în amonte a fost găsit celălalt bărbat, care era prins de un buştean, însă la acesta nu s-a putut coborî deoarece zona era extrem de accidentată.
Fără scăpare
Si poveştile celorlalţi martori sunt la fel de cutremuratoare. Niciunul dintre ei nu a ştiut să spună ce s-a putut întampla pe râu. Tinerii au banuit doar că bărbaţii din caiace au fost prinşi într-un vârtej din care nu au mai putut să scape, s-au lovit de buşteni şi bolovani, pierzându-şi cunostinţa. Abia după efectuarea necropsiei se vor putea stabili însa cauzele decesului.
“Am fost anunţaţi despre acest eveniment printr-un apel telefonic la 112, la ora 17,18. Doi bărbaţi au fost găsiţi decedaţi într-o zonă greu accesibilă pe râul Vaser. Unul dintre ei a fost găsit la kilometrul 21 al râului iar celălalt la un kilometru distanţă, în aval”, a precizat pentru EVZ subcomisar Gabriela Liahovici, purtător de cuvânt al IPJ Maramureş.