Relele tratamente sunt in continuare frecvente in Republica Moldova, potrivit unui raport al organizatiei Amnesty International.
Amnesty International invoca, in sprijinul acuzatiei, trei decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului impotriva Republicii Moldova si citeaza apoi cazurile lui Mihail Corsacov, Vitalii Colibaba si Serghei Gurgurov, unde fie a existat tortura, fie acuzatiile nu au fost investigate in mod serios.
Raportul organizatiei pentru apararea drepturilor omului atrage atentia asupra a doua cazuri de hartuire a avocatilor, Ana Ursachi si Roman Zadoinov fiind avertizati ca risca actiuni penale pentru "difuzarea de informatii false si afectarea imaginii tarii in strainatate" din cauza plangerilor cu privire la incalcarea drepturilor omului.
Amnesty denunta, de asemenea, conditiile inumane de detentie in arest, prezentand exemplul raportului Comitetului European pentru prevenirea torturii care a descoperit conditii "dezastruoase" la comisariatul de politie Orhei, si critica interdictia desfasurarii Gay Pride la Chisinau.
Raportul organizatiei sustine ca proiectul de lege adoptat de autoritatile de la Chisinau privind combaterea violentei conjugale nu protejeaza cu adevarat victimele si nu prevede sanctiuni adecvate impotriva infractorilor, desi Republica Moldova a ratificat protocolul optional la Conventia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor.
Amnesty International critica si incalcarea dreptului la libera exprimare, precum interzicerea unor demonstratii ale organizatiilor homosexuale GenderDoc-M si Hyde Park.