Economia liberă de piață, în ciuda tuturor greșelilor făcute de instituțiile statului, a reușit să imprime o dinamică puternică mediului de afaceri privat din România în perioada 1993 – 2018.

Evoluția Topului Național al Firmelor reliefează cel mai bine dezvoltarea sectorului privat în România în ultimii 25 de ani. Dacă la început pe primele 15 locuri se regăseau 759 companii, în clasamentul TNF 2018 pe primele 10 poziții ale clasamentului se regăsesc 12.472 companii. În 25 de ani, numărul companiilor premiate la TNF a crescut de mai bine de 16 ori.

Este de apreciat faptul că s-au dezvoltat domenii de activitate aproape inexistente acum 25 de ani. În anul 1994, domeniile de activitate analizate pentru a realiza Topul Național al Firmelor se rezumau la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie. În prezent, topul umărește o gamă mai largă de sectoare de activitate, care au apărut ca o consecință firească în progresul economiei României din acest sfert de secol. În 2018, TNF premiază companii și din domenii precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.

Drumul către o economie performantă

Transformarea economiei româneşti dintr-o economie de stat centralizată într-o economie de piaţă s-a dovedit a fi un proces lent, complex și, în cele din urmă, benefic. Conform CCIR, în 1994, pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de 1000 companii. În 2018, au fost analizate 688.018 de companii, dintre care 189.962 au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național. Dacă la începuturile anilor 90 majoritatea angajaților lucrau la stat, în 2017, potrivit Eurostat, bugetarii reprezintă circa 20% din ponderea persoanelor angajate.

În acești 25 de ani, economia românească a suferit o serie de modificări care s-au reflectat într-o creștere spectaculoasă. În această perioadă, exporturile au crescut de 15 ori. Volumul de schimburi a crescut, de la aproximativ 8 miliarde de dolari în 1993, la peste 60 de miliarde de dolari în 2017.

De la exportul de produse la tehnologie

Structura exporturilor din România s-a modificat radical în ultimii 25 de ani – în prezent, principalele specializări la export ale României sunt reprezentate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de mașini și echipamente și fabricarea echipamentelor electrice.

Un aport în repoziționarea României în economía mondială îl are și Camerei de Comerț și Industrie a României, internaționalizarea business-ului românesc este una dintre prioritățile strategice,  în acest sens fiind organziate frecvent întâlniri bilaterale, Forumuri de Afaceri sau Misiuni Economice.

Companii care au supraviețuit tranziției

Conform datelor CCIR, cinci companii care au luat premiu de excelență în afaceri la prima ediție a TNF, în 1994, se regăsesc și în clasamentul din acest an al Topului Național al Firmelor: Apulum SA, Automobile Dacia SA, Rifil SA, Romexpo SA și Coca-Cola HBC România.