Evenimentul Zilei > International > Tokyo COMEMOREAZĂ atentatul cu gaz sarin din metrou: Vinovaţii au primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare
Tokyo COMEMOREAZĂ atentatul cu gaz sarin din metrou: Vinovaţii au primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare

Tokyo COMEMOREAZĂ atentatul cu gaz sarin din metrou: Vinovaţii au primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare

Japonia comemorează atentatul ucigător cu gaz sarin care a avut loc în metroul din Tokyo. La momentul acela părând o execuţie a adepţilor unei secte învinuită de acest act. Membrii personalului metroului au ţinut un minut de reculegere şi au depus flori, în cursul unei ceremonii solemne într-una din staţiile vizate la o oră de vârf, în dimineaţa zilei de 20 martie 1995.

13 persoane au murit şi alte mii s-au intoxicat după ce membrii sectei Aum Shinrikyo (Aum adevărul suprem), au plasat săculeţe cu sarin, le-au perforat cu vârfuri de umbrelă şi au fugit pentru a scăpa de vaporii otrăvitori ai substanţei neurotoxice, incolore şi inodore. Capitala, cunoscută prin marile aglomerări se pregătea să înceapă o nouă zi de muncă, iar oamenii să ajungă dimineaţa la birouri, a părut la un moment dat scena unei zone de război, notează AFP.

Sute de pasageri se înghesuiau să fugă din metrouri cu vărsături, tuse, sufocându-se, în timp ce serviciile de urgenţă acordau asistenţă  pe trotuare. Ambulanţele au circulat în toate direcţiile, elicopterele au aterizat pe drumurile principale pentru a evacua oamenii aflaţi ca într-o stare de ebrietate.

După ani şi ani de peripeţii judiciare, în procesul membrilor sectei, aceştia au fost găsiţi vinovaţi de crimă, pentru exactitate atentat cu gaz sarin. Procesul s-a terminat în ianuarie, deschizând posibilitatea execuţiei sectanţilor. Autorităţile au început săptămâna trecută să despartă condamnaţii şi să-i transfere către locurile lor de detenţie echipate pentru a li se putea aplica pedeapsa cu moartea prin spânzurare.

În Japonia, execuţiile nu sunt anunţate nici membrilor familiilor condamnaţilor, decât după ce au fost efectuate. Anumiţi experţi se opun spânzurării membrilor sectei, considerând că autorităţile riscă să-i facă martiri, iar sectei Aum posibilitatea de a recruta noi membri.