Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anuntat ieri inghetarea legaturilor bilaterale dintre Londra si Teheran, ca urmare a crizei puscasilor marini britanici capturati in zona Golfului Persic, relateaza AFP.
„Ne aflam intr-o noua etapa de activitate diplomatica. Trebuie, in aceasta faza, sa ne concentram toate eforturile intr-un plan bilateral pentru solutionarea acestei probleme”, a declarat Margaret Beckett, sefa diplomatiei britanice. „Trebuie deci sa impunem o inghetare a tuturor afacerilor oficiale bilaterale cu Iranul, pana la rezolvarea situatiei”, a adaugat ea.
Blair vrea izolarea totala a Iranului
Premierul Tony Blair declarase cu putin timp inainte, in fata Camerei Comunelor, ca „a sosit timpul sa crestem presiunea internationala si diplomatica” asupra Iranului, pentru a „demonstra izolarea totala” a acestei tari in sanul comunitatii internationale, legat de aceasta criza. Capturarea celor 15 soldati, care operau in virtutea unui mandat ONU, „este absolut neintemeiata”, a spus Blair.
Capturarea si detinerea lor de catre armata iraniana este „nejustificata si incorecta”, au apreciat oficialii Londrei, dupa ce Ministerul Apararii a prezentat monitorizarile prin sistemul global de pozitionare (GPS) pentru ambarcatiunile implicate in incident.
Potrivit Ministerului britanic al Apararii, cei 15 militari ai sai au fost prinsi „intr-o ambuscada” la mai bine de 3 kilometri in interiorul apelor teritoriale irakiene, in timp ce inspectau un vas comercial.
Vinerea mare Atac pe 6 aprilie Atacul militar al Statelor Unite asupra Iranului va incepe la ora 4.00, vineri, 6 aprilie, sustine cunoscutul ziarist rus Andrei Uglanov, in paginile revistei saptamanale „Argumenti Nedeli”. Uglanov, care citeaza surse apropiate Statului Major al armatei ruse, mai spune ca atacul va fi unul „chirurgical”.
Planul a fost botezat „Operatiunea Muscatura” si vizeaza aproximativ 20 de tinte strategice, printre care centre de cercetare, facilitati de imbogatire a uraniului, laboratoare. Tinta principala ar fi reactorul 1 al centralei atomoelectrice de la Bushehr.
Teheranul a trisat
Iranul insista ca militarii britanici s-ar fi aflat in interiorul apelor teritoriale ale sale, ba chiar au oferit o harta marcata clar cu coordonatele in care se aflau acestia in momentul capturarii, la bordul navei HMS Cornwall.
Londra sustine insa ca iranienii „au schimbat” coordonatele, cele reale fiind departe de apele teritoriale ale Iranului.