Evenimentul Zilei > Actualitate > Toamnă fără blugi, în fustă cloş şi culori uni
Toamnă fără blugi, în fustă cloş şi culori uni

Toamnă fără blugi, în fustă cloş şi culori uni

Sezonul toamnă-iarnă aduce moda anilor ’50 şi ’90. Trebuie să scoatem cojocul de la naftalină şi să lustruim curelele late.

"Cine stabileşte ce şi cum se poartă?". Este întrebarea la care aşteaptă răspuns, în fiecare sezon, toţi cei care vor să fie în pas cu moda. Răspunsul vine de la oamenii care lucrează în branşă. Ei spun că există aşa-numitele "birouri de stil", care func ţio nează precum nişte seismografe. Acestea călătoresc în întreaga lume şi pun la dispoziţia designerilor datele pe care le-au strâns.

"Astfel, se fac prognozele. Poţi face una şi pentru şapte ani de acum înainte. Una bună se-nvârte în jur de 40%. Discuţiile care apar la festivalurile de modă din Paris, Milano sau Londra sunt simple decartări către media şi publicul larg ale informaţiilor adunate", explică criticul de modă Alin Gălăţescu.

O singură culoare din cap până-n picioare

Spre exemplu, sezonul toamnă-iarnă 2010 este "cald", "armonios", întors către anii ’50 – fustele cloş puţin sub genunchi – şi anii ’90 – cojocul, plus o revenire în zona de folk.

Purtaţi indiferent de vreme şi ocazie, blugii trebuie scoşi din garderobă. Asistăm la revenirea asumată a minimalismului pe podium. De altfel, curentul deceniului.

"E penibil. Un singur brand l-a mai folosit, «Periplu prin America», cu tenişii aceia albi, dacă vi-i mai amintiţi", este de părere Alin Gălăţescu.

PANTALONI. Designerii spun că, în sezonul toamnă-iarnă 2010, se poartă pantalonii lejeri, care lasă se vadă glezna.

CULORI. Roşu, gri, negru, alb. Este anotimpul obsesiei faţă de bej. "Este pentru prima oară în foarte mulţi ani când tendinţa este monocromia şi, anume, te poţi îmbrăca din cap până în picioare într-o singură culoare şi să fii în trend", a mai precizat Alin.

UMERI. Agnes Toma a conceput pentru acest sezon umeri la paltoanele sale, urmând volumul şi folosindu-se de blana falsă, un accesoriu extrem de puternic, utilizat cu predilecţie de Chanel.

FUSTE. Lungimea potrivită este puţin peste genunchi, drepte, cu puţin volum. Influenţa anilor ’50 este dată de modelul cloş.

MANTOURI. Sunt elementul din top pentru acest sezon, care este caracterizat de Alin Gălăţescu ca fiind unul "outdoor" – contează mai mult ce ai pe tine, decât pe dedesubt. Din categoria "outdoor" e cojocul sub forma unor geci de tip "bombardier", ce se poate prinde cu o curea lată.

IMPRIMEURI. Tenta computerizată a imprimeurilor vine din era minimalismului asumat, în care totul se digitalizează. O zonă agresivă rămân imprimeurile tribale năucitoare. Dantela este apreciată.

ÎNCĂLŢĂMINTE. Cizmele sunt peste genunchi, botinele până la gleznă şi foarte multe nuanţe de arhitectură acolo unde se poate lucra.

BĂRBAŢI. Deşi a tot fost uzat stilul "milităresc" şi-n sezoanele trecute, în această toamnă se revine în forţă prin adăugarea şi a altor elemente de profil, dintr-un trecut mai îndepărtat. Haina valorează cât toată ţinuţa la un loc, iar butoanele sunt accesoriul de care ai nevoie.

Christopher Bailey este cel care a evidenţiat cel mai bine trendul pentru bărbaţi, în colecţia de toamnă 2010 a celor de la Burberry.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News