Tiparesc diplome pentru Ministerul Educatiei

Tiparesc diplome pentru Ministerul Educatiei

Ultimul liceu de tipografie din tara, Colegiul Tehnic Media, din Capitala, pregateste tehnicieni care se angajeaza imediat ce termina scoala.

Tipografiile din Bucuresti, dar si din orasele din vecinatate semneaza contracte de colaborare cu cei mai buni, chiar din ultimii ani de liceu. Cei mai multi au ajuns aici din greseala, pentru ca nu au reusit sa ia examenul de capacitate, iar computerul i-a repartizat pentru meseria de tehnician poligraf. Unii fac un an sau doi la scoala de arte si meserii, apoi mai incearca o data la un liceu teoretic. Altii se apuca sa invete meserie, pentru ca nu-i atrage foarte tare cartea, iar perspectivele unui salariu de tehnician poligraf sunt destul de bune - de la cateva sute de lei pe luna pana la 2.000 de lei. 

Atentie la masini!

La Legatorie, o grupa de fete capseaza reviste pentru sindicate. Pe rand, cu grija sa nu-si prinda degetele, dupa cum le tot atrage atentia maistrul coordonator. „Masinile sunt cam vechiute, au 30-40 de ani, dar sunt germane si inca functioneaza”, ne lamureste maistrul, putin stanjenit.

In fiecare an, locurile din liceu se ocupa complet. „Ne ocupam din prima repartitie toate locurile, pentru ca avem cateva avantaje - cum ar fi cantina sau caminul”, precizeaza Mariana Ciobanu, directorul coordonator al Sectiei de Poligrafie din cadrul colegiului. Mai mult decat atat, exista contracte cu tipografii din Bucuresti, unde elevii merg o data pe saptamana la practica si lucreaza pe aparate moderne. Cei care termina zece clase la scoala de arte si meserii primesc diploma de lucratori poligrafi. Daca mai fac un an de completare pot avea la final certificat de legator, de tiparitor offset sau de operator montaj.

Doar tinerii care fac si liceul obtin calificarea de tehnician poligraf. Dar au fost si liceeni care au ajuns sa lucreze ca graficieni sau designeri, dupa cum spune directorul coordonator. De anul viitor, la postliceala din cadrul Colegiului Tehnic Media, tinerii vor putea obtine diploma de tehnoredactor sau editor imagine. „Inainte venea o clasa intreaga la profesionala, pentru ca ii trimiteau de la tipografii, acum se cauta specialisti, vin firmele si pun afise in fiecare an la noi la liceu”, adauga Mariana Ciobanu.

Pe de alta parte, liceul se confrunta cu o lipsa de profesori de specialitate din cauza ca maistrii care lucreaza sunt destul de in varsta, iar altii tineri nu prea vin sa se angajeze pe cateva sute de lei.

Contracte

Colegiul Tehnic Media este cel care va tipari in aceasta saptamana brosurile cu variantele de subiecte pentru examenele nationale, care vor ajunge la elevii de a VIII-a si a XII-a. Pentru liceenii de la scoala de arte si meserii nu este o noutate sa faca practica pe brosuri sau carti de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Anul trecut, tot aici s-au tiparit brosura pentru admitere la licee pentru clasa a VIII-a si diplomele pentru MEdC. Contractul din 2006 pentru brosuri a adus liceului 180 de milioane de lei vechi.

Ne puteți urmări și pe Google News