Prețul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, însemnând o creștere de 1-2%. România și alte state din Europa Centrală și de Est au avut derogare pentru respectarea cerințelor privin nivelul minim al accizei dar în prezent prețul mediu ponderat este sub 60%, se arată în Directiva Comisiei Europene.

Prețul țigărilor a crescut în ultimii 12 ani, ajungând până la 17,5 lei în prezent. Se preconizează o creștere ce va depăși 21 de lei pe pachet, până în 2022. 

Potrivit unui studiu, în România există aproximativ 5,5 milioande de fumători, însemnând o treime din populație, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

„Cu toate acestea, statelor membre care percep o acciză de cel puțin 115 EUR pentru 1 000 de țigarete pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul nu li se aplică cerința de 60 % prevăzută la primul paragraf. Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia și România beneficiază de o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2017 pentru a îndeplini cerințele prevăzute în primul și al doilea paragraf.”, se mai arată în Directivă.