Un singur gol in Divizia A, 11 partide la nationala, pentru care a marcat o data, 24 de meciuri in Liga Campionilor, 2 goluri in prima competitie inter-cluburi din Europa – iata carnetul statistic al lui Ghioane. Tibi este un elev al carui catalog de viata fotbalistica e presarat cu note mai mult sau mai putin bune, insa cu numeroase absente motivate, din cauze medicale.

Refugiul de bitum

Sunt multe materii de fotbal la care nu a participat indeajuns spre a obtine aplauzele unei certitudini, poate cea mai importanta fiind cea a nationalei.

Daca zambetul lui Ronaldinho e deja parte din schemele tactice de manual, Tibi ar avea loc in orice reclama FIFA care face propaganda sportului-rege prin desfatarea pe care o creioneaza la o simpla recuperare, pasa sau stop, ca sa nu mai vorbim de artificiile tehnice reusite.

Curtea scolii cu bitum denivelat pe care mingea devine un titirez e locul unde a ales sa evadeze fotbalistul atunci cand a avut probleme la club fie cu sanatatea, fie cu forma mai putin reusita in care se afla. Acolo, in mijlocul pustilor fascinati de prezenta lui si carora nu se sfia sa le dea indicatii, acolo, in miutele sportului de masa, Tibi reusea sa redevina el insusi, ascuns de clocotul mass-media.

Peste cateva zile, Ghioane, un jucator pe care, daca il fluieri, ca si specatator, ai remuscari, revine in fotbal la cel mai inalt nivel, dupa o grava problema medicala. Totul a inceput in februarie 2005, cand, in timpul unui cantonament al echipei Dinamo Kiev in Portugalia, Tiberiu a suferit o criza cerebrala, mai precis o microtromboza. Internat intr-o clinica particulara, lui Ghioane i s-a descoperit un cheag de sange pe creier.

Dupa o perioada teribila in spital, timp in care cei dragi l-au vegheat zi si noapte, Tibi si-a revenit. In luna aprilie 2005, Ghioane a uimit insa pe toata lumea, fugind din cantonamentul formatiei kievene. S-a intors acasa, la Brasov, fara sa dea nicio explicatie. Aici, Tiberiu a suferit o noua criza. In timpul unui meci cu prietenii, fotbalistul s-a prabusit pe teren si a fost dus cu Salvarea la spital. Ghioane a refuzat sa fie supus unui examen de tomograf, certandu-se chiar si cu medicii. Dupa cateva luni, a revenit pentru cateva partide la Dinamo Kiev, dar a ajuns din nou intr-o clinica. Atunci, medicii i-au recomandat sa nu mai joace niciodata fotbal.

Secretul de sub Tampla

Cum si-a revenit brasoveanul

Grigori Surkis, presedintele gruparii Dinamo Kiev, afirma vineri ca Tibi a reusit sa treaca peste momentele dificile. Surkis garanteaza ca romanul „esteintr-o forma foarte buna, dand totul pe teren, pana la epuizare”.

„Ghioane va relua antrenamentele cu echipa pe 1 martie. Marti a avut loc o intalnire cu un specialist in psihologie, la care a participat si fotbalistul. Pe mine ma intereseaza sa fie bine psihic”, a explicat miliardarul ucrainean.

De altfel, revenirea lui Ghioane devenise previzibila inca din decembrie, cand, intrand timid pe scara de evacuare a unui turneu de sala organizat la Brasov, a ajuns sa fie declarat cel mai bun jucator al intrecerii. Si asta chiar daca la turneu au participat si cateva vedete ale scenei fotbalistice romanesti precum Ciprian Marica, Marius Niculae, Bogdan Mara, Mugurel Buga, Gabriel Tamas sau colegul lui Tibi de la echipa de club, Florin Cernat. Driblinguri incheiate cu adversari uimiti, voleuri din intoarcere, scarite de mare efect, numeroase goluri sunt cateva dintre ingredientele marca Tiberiu Ghioane care au smuls cascade de aplauze publicului prezent in Sala Sporturilor de sub Tampa. Bine ai revenit,Tibi!