Evenimentul Zilei > Social > Țesătura minune care ”prăjește” toți microbii, soluție pentru a ne apăra de virusul ucigaș
Țesătura minune care ”prăjește” toți microbii, soluție pentru a ne apăra de virusul ucigaș

Țesătura minune care ”prăjește” toți microbii, soluție pentru a ne apăra de virusul ucigaș

O soluție inovatoare a apărut în lupta pentru distrugerea virusurilor și bacteriilor. Cercetătorii au inventat o țesătură care distruge singură microbii, virușii şi bacteriile, folosindu-se, simplu, de mișcările corpului omenesc.

Denumită ”PIECLEX”, noua ţesătură are numeroase întrebuinţări, de la articole vestimentare capabile să distrugă mirosurile corporale, până la echipamente de protecţie precum măştile sanitare, atât de folosite în perioada actuală, marcată de pandemia de COVID-19.

Materialul, inventat de cercetătorii din cadrul a două companii japoneze, Murata Manufacturing şi Teijin Frontier, folosește mișcarea firească a corpului uman al purtătorului pentru a produce mici cantităţi de electricitate care automat distrug microbii care intră în contact cu acesta, notează Agerpres.

Electricitatea este produsă prin întinderea şi contracţia ţesăturii, în timpul mişcărilor realizate în mod obişnuit de o persoană care poartă haine sau accesorii realizate din acest material. Curentul rezultat e în cantităţi atât de mici încât ele nu poate fi simţit de către persoana în cauză. Însă, electricitatea astfel obținută este super eficientă în a distruge bacteriile, microbii şi virusurile care ajung pe suprafața țesăturii, sau în interiorul ei, au explicat reprezentanţii celor două companii nipone.

”Am putut să împiedicăm proliferarea sau chiar să facem să devină inofensive 99,9% dintre bacteriile şi virusurile pe care am testat noul material”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Murata Manufacturing.

E de la sine înțeles că noua țesătura cu calități antimicrobiene, antibacteriene și antivitrale este privită cu maxim interes de foarte mulți producători. Sunt interesați  producătorii de îmbrăcăminte sportivă, cei de articole de igienă de tipul scutecelor şi măştilor de protecţie şi chiar de cei din domeniul aplicaţiilor industriale, precum producătorii de filtre.

În prezent, cercetătorii japonezi au extins cercetarea pentru a se asigura că noua ţesătură este capabilă să elimine și virusul SARS-CoV-2. Singura problemă a acestora e că nu reușesc să primească eșantioane de virus, pentru a realiza astfel de teste, din cauza regulilor foarte stricte ce vizează gestionarea maladiilor infecţioase de către instituţiile competente în acest domeniu de activitate.

Sursa foto: Corporate.murata.com