Editura Evenimentul si Capital

TERORISTUL - FANTOMĂ a luat banii și a sărit cu PARAȘUTA dintr-un Boeing 727!

Portretul robot al piratului făcut după descrierea echipajului.
Autor: | | 3 Comentarii | 1986 Vizualizari

Pe 24 noiembrie 1971 avea loc cel mai spectaculos act de piraterie aeriană din toate timpurile. Cei 30 de pasageri ai aparatului Boeing 727 nici măcar și-au dat seama că sunt ostatici, iar piratul aerului a dispărut sărind cu parașuta. Nu a mai fost găsit niciodată.

Acum exact 43 de ani, într-o zi de miercuri, pe aeroportul Portland din Oregon, pasagerii zborului 305 cu destinația Seattle se îndreaptă spre poarta de îmbarcare. Nimeni nu îi acordă atenție celui care s-a recomandat Dan Cooper, un bărbat elegant de vreo 40 de ani, înalt de 1,80 m. Privirile îi sunt ascunse de ochelari de soare fumurii, poartă un impermeabil negru, un costum închis pe dedesubt și mocasini comozi în picioare.

În perioada respectivă, companiile aeriene nu cotrobăiau prin bagajele pasagerilor. Bărbatul se așază în spatele avionului, pe locul 18 C. În spatele lui, tânăra stewardesă Florence Shaffner ia loc pe strapontina destinată personalului, pentru decolare.

Îndată ce avionul ajunge la înălțimea de croazieră, Cooper se apleacă și îi întinde un bilețel. Crezând că pasagerul îi face avansuri, Florence bagă biletul în buzunar fără să arunce măcar o privire. Cooper se apleacă din nou spre ea și îi șoptește:

„Domnișoară, ai face bine să-ți arunci o privire pe hârtiuța aia. Am o bombă asupra mea.”

Stewardesa se uită lung, să vadă dacă nu cumva bărbatul glumește. Apoi citește ce scrie pe bilețel:

„Am o bombă în servietă. O voi folosi dacă este nevoie. Vreau să vii și să te așezi lângă mine. Aceasta este o deturnare.”

Florence se uită din nou lung la bărbat, care pare foarte serios. Continuarea biletului pare și ea foarte serioasă. Omul cere 200.000 de dolari și două seturi de parașute. Fiecare trebuie să fie compus dintr-o parașută principală și una de urgență. Totul trebuie să-i fie înmânat pe aeroportul din Seattle.

BOMBA DIN GEANTĂ

Speriată, fata se repede în cabina piloților, pentru a-l informa pe comnadantul William Scott. Care, la rândul lui, anunță turnul despre prezența unui terorist la bord. Alarma este transmisă poliției și FBI-ului. De la Feds, informația ajunge la președintele companiei aeriene Northwest Airlines. Donald Nyrop cere ca, în cazul în care se dovedește că piratul chiar are o bombă, să se coopereze cu el.

Florence revine lângă Cooper, care, amabil, întredeschide bagajul și îi arată doi cilindri roșii, o baterie și niște fire electrice. Bomba pare cât se poate de adevărată. Pasagerul îi cere fetei să le transmită piloților să nu aterizeze decât atunci când banii și parașutele sunt pregătite.

Discuția dintre Cooper și Florence este atât de discretă, încât nimeni din jur nu-și dă seama de drama la care participă. Deturnările de odinioară aveau clasă, iar pirații niște gentlemani, departe de sălbaticii cu cuttere de astăzi. Pasagerii zborului 305 vor afla că au fost ostatici abia la după debarcare.

Așteptând aterizarea, Dan Cooper nu dă nici un semn de nerăbdare. Soarbe liniștit dintr-un cocktail: bourbon, sifon și lămâie verde pe care cere să-l plătească.

În fine, la ora 17.24, turnul anunță piloții că parașutele și banii sunt pregătiți și, deci, pot ateriza. Pasagerii debarcă absolut normal, apoi Cooper cere ca avionul să fie parcat într-un colț izolat al pistei. Un angajat al companiei urcă la bord și aduce ceea ce piratul ceruse.

PIRATUL AERULUI ÎȘI IA ZBORUL

În timpul ăsta, agenții FBI își storc creierii: de ce Cooper a cerut patru parașute? Are de gând să-i arunce din zbor pe cei patru membri ai echipajului și să preia comanda avionului? După ce i se face plinul cu kerosen, aparatul decolează iar la ora 19.40, în direcția Mexico City. Piratul îi cere pilotului să zboare la o altitudine de 3000 de metri, cu viteza minimă, în jur de 310 km/h. Cere să fie lăsat singur în cabina depresurizată.

Atunci, echipajul vede că se aprinde becul ce semnalează o ușă deschisă și scara ieșită. Scott deschide interfonul și îl întreabă pe Cooper dacă îl poate ajuta cu ceva. „Nu!”, răspunde acesta. Câteva secunde mai târziu, la ora 20.13, echipajul sesizează o schimbare de presiune în cabină. Nimeni nu îl va mai vedea vreodată pe Dan Cooper.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI