Terenuri de la stat pentru Carabulea

Terenuri de la stat pentru Carabulea

Agenţia Domeniilor Statului i-a dat patronului Atlassib 96 de hectare în intravilanul Sibiului şi a primit în schimb teren agricol, la 15 kilometri de oraş.

Magnatul sibian Ilie Carabulea a primit de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) aproape 100 de hectare de teren, care valoarează de câteva zeci de ori mai mult decât cele 160 de hectare oferite la schimb.

0,09 euro pe metrul pătrat

Ilie Carabulea a primit 96,35 hectare de teren în intravilanul de nord al oraşului Sibiu, între şoseaua de centură (viitoare autostradă - n.r.) şi noul cartier Reşiţa. Patronul holdingului Atlassib a oferit la schimb aproximativ 160 de hectare de teren agricol, aflate pe raza satelor Topârcea şi Slimnic. Ambele localităţi se află la aproximativ 15 kilometri de Sibiu.

Potrivit Ghidului proprietăţilor imobiliare emis de Uniunea Notarilor pe 2010, terenul intravilan primit de Carabulea are un preţ calculat la 28 de euro pe metru pătrat, însă agenţii imobiliari spun că preţurile au mai scăzut din cauza crizei.

„Dacă avea ieşiri mai multe la autostradă putea fi vândut cu 16 euro pe metru pătrat. La suprafeţe atât de mari valoarea e, acum, de aproximativ 8 euro metrul pătrat”, spune Bogdan Gicu, preşedintele Uniunii Agenţiilor Imobiliare, filiala Sibiu.

Conform specialiştilor imobiliari, cele 160 de hectare date la schimb de Carabulea sunt evaluate la aproximativ 150.000 de euro, ceea ce înseamnă în jur de 0,09 euro pe metru pătrat.

Clauză de confidenţialitate

Vicepreşedintele ADS, Adrian Didă, cel care se afla în fruntea instituţiei la momentul schimbului de terenuri, susţine că nu e vorba despre nicio neregulă.

„Nu se pune o astfel de problemă, de «tun». Tranzacţia a fost aprobată pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat de Ministerul Agriculturii. Noi nu avem răspunderea justeţii acestui schimb de terenuri, ci cei care fac raportul. Dacă acolo se arată că există paritate între terenuri...”, explică Adrian Didă.

La solicitarea reporterilor EVZ de a vedea raportul de evaluare, reprezentanţii ADS au răspuns că „nu e permisă folosirea raportului de către o terţă persoană fără obţinerea acordului scris al clientului, autorului evaluării şi evaluatorului verificator”.

În schimb, Corneliu Popa, fost director al ADS, spune că, în mod normal, orice schimb de terenuri e discutat în consiliul de administraţie. „Acel contract a fost văzut şi de altcineva decât de conducerea executivă a ADS. Deci, ADS nu a respectat clauza de confidenţialitate”, conchide Popa.

Ilie Carabulea nu a vrut să comenteze situaţia. „Vezi-ţi de treabă. Să nu mă mai suni vreodată că auzi ceea ce nu trebuie”, a fost singura sa declaraţie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre