În cazul schimbului de terenuri cu Ilie Carabulea, Agenţia Domeniilor Statului a apelat la un expert care lucrează şi cu Banca Carpatica.
Schimbul de terenuri dintre Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi magnatul sibian Ilie Carabulea, despre care „Evenimentul zilei” a scris în ediţia din 29 aprilie şi prin care afaceristul a primit 100 de hectare de teren în intravilanul Sibiului, a fost făcut în baza unei evaluări realizate de un expert angajat la Banca Carpatica.
Cel mai mare acţionar individual al instituţiei bancare este tocmai omul de afaceri Ilie Carabulea.
„Care e problema?”
Dacă, în mod normal, ADS solicită filialelor locale să efectueze expertizele privind schimburile de terenuri, în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea a apelat la evaluatorul Simion Brate, angajat al Băncii Carpatica.
Potrivit raportului de evaluare întocmit de Brate, cele 100 de hectare ale ADS, situate în intravilanul de nord al Sibiului, în apropiere de centura oraşului, au aceeaşi valoare cu cele 150 de hectare deţinute de familia Carabulea pe raza a trei localităţi situate la 15 kilometri distanţă de Sibiu, plus alte 10 hectare amplasate în oraş.
„Dragă, eu sunt persoană fizică autorizată, care e problema că lucrez şi la Carpatica? Nu e niciun conflict. Sunt în trafic, nu ştiu cum să îţi explic acuma, poate auzi maşina”, ne-a declarat iniţial Simion Brate.
Contactat telefonic după aproximativ o oră, evaluatorul şi-a descărcat nervii asupra reporterului EVZ: „Ce vrei acum de la mine? Nu vă spun nimic, domnule, lasă-mă în pace. Vezi-ţi de treaba dumitale, lasă-mă în p... mea în pace”.
Răspunsuri evazive de la ADS
Nici conducerea ADS nu a dorit să comenteze modul în care a fost ales evaluatorul.
În plus, după publicarea primului articol despre schimbul de terenuri dintre ADS şi Ilie Carabulea, preşedintele ADS, Nicolae Giugea, a intrat în concediu medical.
Contactat telefonic, Giugea a fost foarte evaziv. „Auziţi, aţi făcut în scris o cerere, o să primiţi în scris. Şi numai, gata, eu eram la minister atunci... gata”, a încheiat Nicolae Giugea convorbirea telefonică.
La fel de expeditiv a fost şi vicepreşedintele Adrian Didă, cel care a ocupat funcţia de preşedinte al ADS la momentul parafării schimbului. „Ştiu, ştiu despre ce e vorba. Dacă doriţi informaţii, luaţi legătura cu Biroul de presă. Deci, discutăm oficial, pe scris. Lăsaţi aşa, mai bine aşa”, ne-a declarat telefonic Didă.
Aceeaşi atitudine defensivă şi evazivă a adoptat şi Aurel Solcan, şeful Direcţiei de Fond Funciar din cadrul ADS. Prin poziţia pe care o ocupă, Solcan a fost cel care a verificat documentaţia şi a înaintat conducerii ADS propunerea privind schimbul de terenuri.
„Dumneavoastră aţi făcut o solicitare scrisă şi vi s-a răspuns la ea. Nu, nu, Doamne fereşte, cum să fie secret? (raportul de evaluare al schimbului de terenuri a fost catalogat de ADS ca fiind confidenţial - n.r.). Vi s-a dat un răspuns oficial, luaţi în considerare acel răspuns. Nu sunt în măsură să dau informaţii în plus. Alo, alo, alo...”, a spus Solcan, după care convorbirea s-a întrerupt brusc. Ulterior, Aurel Solcan nu a mai răspuns la telefon.
Iar în răspunsul oficial, invocat de toţi şefii de la ADS, instituţia statului s-a rezumat să declare că raportul de evaluare e un document confidenţial, ce nu poate fi făcut public fără acordul prealabil al tuturor părţilor implicate în schimbul de terenuri.
Reporterii EVZ s-au lovit de acelaşi „zid al tăcerii” şi în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, care nu a refuzat să răspundă la telefon.
DATE CONTRADICTORII
Acelaşi teren, încadrat diferit
Potrivit contractului de schimb, semnat pe 4 decembrie 2009, terenurile deţinute de familia Carabulea au o valoare un pic mai mare decât cel la ADS.
„Noi, părţile, apreciem valoarea bunurilor ce se schimbă după cum urmează: Imobilele aflate în proprietatea soţilor Carabulea Ilie şi Marina la valoarea de 2.086.969 euro. Imobilele aflate în proprietatea Agenţiei Domeniilor Statului la valoarea de 2.081.115 euro”, se arată în documentul respectiv.
În schimb, raportul de evaluare întocmit de Simion Brate, în baza căruia a fost stabilită valoarea terenurilor, a fost „secretizat” de conducerea ADS.
Surse din cadrul instituţiei ne-au declarat însă că evaluarea terenurilor e cel puţin discutabilă. „Mai pe româneşte, cele două terenuri au fost considerate cam de aceeaşi valoare, astfel: evaluatorul a mers la familia Carabulea şi a întrebat: cât porumb se face anual pe pământul dumitale? Cinci tone? Bun. Dar pe terenul ADS cât porumb se face în fiecare an? Tot cinci hectare? Atunci cele două terenuri sunt echivalente”, susţin sursele citate.
Şi, nu în ultimul rând, terenul oferit la schimb de ADS a fost intabulat în Cartea funciară, cu două luni înaintea perfectării contractului, ca fiind în extravilan, deşi în Planul Urbanistic General al Sibiului apare ca fiind în intravilan.
„Astfel, dacă proprietarul vine cu o adeverinţă de la consiliul local, prin care se arată că printr-o hotărâre terenul respectiv e intravilan, se schimbă statutul în intravilan”, susţin specialiştii de la Cadastru.
PRECEDENT
Unul dintre cei mai mari concesionari
De-a lungul timpului, magnatul Ilie Carabulea a avut diverse afaceri cu autorităţile locale sau centrale. Prin intermediul firmei Atlassib SRL, Carabulea a cumpărat drepturile de moştenire asupra clădirilor Teatrului „Radu Stanca”, din centrul Sibiului, clădiri pe care judecătorii sibieni au decis să le retrocedeze în natură. Decizia a fost contestată de Primăria Sibiu şi procesul se judecă la Curtea de Apel Alba-Iulia.
Vizavi de teatru, Carabulea a mai cumpărat un teren de la Primăria Sibiu, unde a construit Hotelul Ramada. Tot în zona centrală a oraşului, Ilie Carabulea a mai cumpărat în 2004, cu 1,3 milioane de euro, un teren pe care o firmă din cadrul holdingului Atlassib construieşte , cu fonduri europene, un centru de afaceri cu 15 etaje.
Şi nu în ultimul rând, prin intermediul unor diferite firme care au făcut sau fac parte din holdingul Atlassib, Ilie Carabulea este unul dintre cei mai mari concesionari de terenuri aflate în proprietatea ADS pe raza judeţului Sibiu.