Egiptul a acuzat statul de la Golful Persic că acordă sprijin organizaţiilor "teroriste", printre care Fraţii Musulmani. Ministrul egiptean de externe a anunţat închiderea spaţiului aerian şi a porturilor pentru toate mijloacele de transport ale Qatarului.

Emiratele Arabe Unite au avertizat că autorităţile de la Doha "destabilizează securitatea regională".

La rândul său, Arabia Saudită a anunţat închiderea frontierelor terestre, aeriene şi maritime cu Qatarul, motivându-şi decizia prin dorinţa de "a-şi apăra securitatea naţională în faţa pericolelor terorismului şi extremismului".

Bahrainul a acuzat Doha de "subminare a securităţii şi stabilităţii (regatului) şi de amestec în treburile interne".

Secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut apel luni la ţările din Golf să încerce să-şi reglementeze divergenţele şi rămână unite, după ce Bahreinul, Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat că şi-au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l că susţine terorismul.

"Desigur, încurajăm părţile să se aşeze şi să discute despre aceste divergenţe", a declarat presei şeful diplomaţiei americane, aflat în vizită la Sydney, Australia. "Dacă avem un rol de jucat pentru a le ajuta să-şi înfrunte aceste divergenţe, considerăm că este important pentru Consiliul de cooperare al Golfului să rămână unit", a spus Tillerson. El a adăugat că nu se aşteaptă ca această decizie să aibă "vreun impact semnificativ asupra luptei împotriva terorismului în regiune sau pe plan global".

Egiptul a acuzat Qatarul că acordă sprijin organizaţiilor "teroriste", printre care Fraţii Musulmani. Ministrul egiptean de externe a anunţat închiderea spaţiului aerian şi a porturilor pentru toate mijloacele de transport ale Qatarului. În acelaşi timp, Emiratele Arabe Unite au avertizat că autorităţile de la Doha "destabilizează securitatea regională". La rândul său, Arabia Saudită a anunţat închiderea frontierelor terestre, aeriene şi maritime cu Qatarul, motivându-şi decizia prin dorinţa de "a-şi apăra securitatea naţională în faţa pericolelor terorismului şi extremismului". Bahreinul a acuzat Doha de "subminare a securităţii şi stabilităţii (regatului) şi de amestec în treburile interne".