Telefoanele "tactile" ieftine se strică repede

Telefoanele "tactile" ieftine se strică repede

Specialiştii de la service-urile de telefoane mobile spun că au primit celulare care s-au defectat din senin, din cauza pieselor proaste.

Odată cu ieftinirea tehnologiei touchscreen, companiile de telefonie mobilă şi-au stabilit o nouă ţintă - atragerea către aparatele cu ecran senzitiv a clienţilor cu venituri mai mici sau care nu sunt interesaţi de gadgeturile de ultimă generaţie. Aşa au apărut telefoanele cu touchscreen mai ieftine, care ajung să coste chiar mai puţin de 400 de lei.

Am putea spune că preţul nu e un criteriu după care să ne ghidăm, tehnologia a avansat, iar ieftinirea e un lucru firesc. Însă piaţa contrazice acest lucru.

Telefoanele considerate inteligente, care rulează cu sisteme de operare asemenea computerelor, şi în meniul cărora navighezi prin atingerea degetului, pornesc cam de la 1.000 de lei şi ajung chiar şi până la 3.200 de lei.

Plastic moale, ia comanda mai greu

Pe lângă sistemul de operare care lipseşte la un telefon mai ieftin, mai există şi alte diferenţe. "Piesele sunt de mai slabă calitate", spun specialiştii de la serviceurile pentru telefoane mobile.

"Touchscreenul celor mai scumpe sunt mult mai tari, mai solide, sunt asemănătoare sticlei şi sunt foarte sensibile la atingere. Cele mai ieftine au partea senzitivă din plastic, mult mai moale şi trebuie să apeşi serios până să ia comanda. Pe lângă şocurile mecanice, unul dintre cele mai întâlnite motive din cauza căruia ajung telefoanele la noi, cele ieftine se întâmplă să se defecteze din senin. Pur şi simplu nu mai funcţionează din cauza pieselor de proastă calitate", explică inginerul Cristi Drăghici, specialist în reparaţii telefoane la cellgsmservice.ro.

Specialistul dă şi exemplele unor telefoane care au ajuns mai des în service: Samsung D980, LG Cookie sau LG Arena.

Reparaţia costă cât jumătate din preţul mobilului

Din punct de vedere tehnic, cele cu tastatură sunt mult mai rezistente. "La unul cu touchscreen trebuie să fii atent să nu te aşezi pe el, să nu-l spargi. La celelalte, până să ajungă la display, şocul trebuie să treacă de carcasă, de ecranul de protecţie şi de tastatură", explică inginerul.

Un telefon mai ieftin cu touch nu înseamnă şi costuri mai mici de reparaţie. "La unul cam de 150 de euro, un touch costă cam 150 de lei. Comparativ, la cele mai scumpe, dar şi mai bune, un HTC, un iPhone sau un Samsung Galaxy, costă în jur de 250 de lei", spune Drăghici.

Cum funcţionează mobilul cu degetul? Touchscreenul este, de fapt, un ecran transparent care se montează deasupra display-ului, cel care afişează imaginile. Din punct de vedere funcţional, cele două sunt separate. Touchscreenul nu este legat direct la ecranul propriu zis, ci la placa de bază care procesează comanda şi o trimite mai departe.

Ne puteți urmări și pe Google News