Cercetătorii au descoperit că persoanele care aleg să folosească telefoanele în detrimentul calculatoarelor (PC) tind să ia decizii mai raţionale şi să se detaşeze mai mult de anumite situaţii.

Echipa de cercetători sugerează că aceste rezultate se datorează faptului că persoanele care folosesc telefonul mobil sunt sub presiune, nu au foarte mult timp la dispoziţie, aşa că trebuie să ia o anumită decizie într-un timp mai scurt.

Studiul a fost realizat de către cei de la Universitatea City, din Londra. Aceştia au supus un grup de 1010 persoane unui test de „judecată”.

Li s-a spus că un tramvai a scăpat de sub control şi că se îndreaptă spre un grup de cinci oameni, care sunt legaţi şi nu se pot da de pe sinele tramvaiului. Persoanele implicate în experiment au de ales dacă să tragă de o manetă pentru a schimba linia pe care merge tramvaiul, caz în care acesta ar lovi o singură persoană, sau să îl lase să lovească cele cinci persoane.

Rezultatele au arătat că majoritatea persoanelor au ales să sacrifice un singur om, peste ideea de a nu face nimic şi a sacrifica 5 oameni. Decizia a fost luată de 80,9% din persoanele care folosesc un smartphone şi 76,9% din persoanele care folosesc PC-ul.