Studiile au arătat că un număr în creştere de cupluri întâmpină probleme din cauza faptului că unul din parteneri îşi doreşte să încerce şi sexul în trei. Acest lucru spune multe despre personalitatea celui care propune şi îl pune în mare dificultate pe partener, fie că acceptă, fie că refuză o asemenea relaţie.

Cele mai frecvente sunt cazurile în care bărbatul este cel care îi propune partenerei să mai primească în pat fie un alt bărbat fie o altă femeie. În momentul în care femeii i se propune o astfel de aventură, ea va fi pusă într-i dilemă foarte dificilă: ar putea accepta de dragul lui sau l-ar putea refuza, riscând ca el să se fie nemlţumit.

La rândul lui, bărbatul poate să se simtă frustrat chiar dacă acceptă partenera sa să întreţină o relaţie în trei, după ce actul ar fi consumat, el putând resimţi sentimente de gelozie, chiar dacă el a fost cel care a propus o asemenea aventură.
Cei care simt nevoia să practice sexul în trei au tendinţe homosexuale
În general, susţin psihologii, bărbaţii vor să experimenteze sexul în trei pentru că, cred ei, se vor simţi mai excitaţi într-o asemenea situaţie. Alt element care îl poate aduce pe un bărbat dar şi pe o femeie să îşi dorească sexul în trei este influenţa revistelor şi filmelor pornografice care promovează acest stil de viaţă sexuală ca pe unul inedit şi foarte excitant şi plăcut. În realitatea, la nivel psihologic este destul de dificil de trecut peste o astfel de experienţă fără efecte secundare.

Psihologii consultaţi de jurnaliştii de la The Sun susţin că persoanele care simt nevoia să mai aducă o a treia persoană pentru a întreţine relaţii sexuale suferă pentru că sexualitatea lor nu este clar definită. Este posibil ca bărbaţii care vor să mai aducă un alt bărbat în pat cu partenera lor, au tendiţa spre homosexualitate.

Şi în cazul în care un bărbat îşi doreşte să facă sex cu două femei, psihologii consideră că tot despre o tentaţie homosexuală este vorba deoarece dorinţa lui este să vadă două femei împreună.