Taxa pe viciu n-a adus mai multi bani

Taxa pe viciu n-a adus mai multi bani

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat anul trecut venituri la buget in valoare de 94,1 miliarde de lei noi, aproximativ 21,9 miliarde de euro, insa sub 28% din PIB.

 

Fata de anul trecut, romanii persoane fizice si firmele au platit cu 21,7% mai multi bani statului, desi cotele de impozitare importante - TVA, pe profit si venit - au ramas neschimbate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Din totalul veniturilor, doua treimi s-au indreptat catre bugetul de stat, 21% catre bugetul asigurarilor de stat si numai 11,2% catre fondul unic national de asigurari de sanatate.

Sumele destinate bugetului de stat au ajuns in 2006, comparativ cu anul precedent, la 62,7 miliarde de lei, in crestere cu aproape 30 de procente.

Cel mai important impozit, din punctul de vedere al veniturilor aduse statului, este taxa pe valoarea adaugata (TVA), care reprezinta aproape jumatate din veniturile bugetare. Fata de anul trecut, s-au incasat cu 25a mai multi bani, din cauza cresterii consumului.

Cresterea cea mai mare in cadrul bugetului de stat, aproximativ 45% fata de nivelul din 2005, s-a inregistrat la impozitul pe venit. Suma colectata din accize a inregistrat o crestere de 16%, sub sporul mediu al veniturilor bugetare.

Si asta desi s-a introdus taxa pe viciu, care a provocat scumpirea fiecarui pachet de tigari cu aproape 5.000 de lei. Taxa pe viciu este inclusa in accizele la tutun si alcool si a fost "inventata" pentru finantarea cheltuielilor de sanatate ale ministerului de resort. (Lucian Hainarosie)