Evenimentul Zilei > Social > Lovitură în plin pentru fermieri. Zeci de tarife se vor majora. Prețuri piperate
Lovitură în plin pentru fermieri. Zeci de tarife se vor majora. Prețuri piperate

Lovitură în plin pentru fermieri. Zeci de tarife se vor majora. Prețuri piperate

Luni, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis majorarea cu 30% pentru aproape toate tarifele pentru testarea și controlul certificării semințelor.

Tarifele pentru testarea și controlul certificării semințelor urmează să majorate cu 30%, potrivit unei decizii adoptate de Ministerul Agriculturii.

Scumpirea nu este aplicată în funcție de o regulă anume, iar procentul nu este aplicat în toate cazurile. În anumite situații, tarifele sunt majorate și cu 100%.

Ordinul nr. 27 a fost publicat în Monitorul Oficial luni. Ordinul precedent care reglementa aceste creșteri era din anul 2014. În cazul în care ar fi fost indexat în funcție de rata inflației, creșterea ar fi fost de cel mult 12 puncte procentuale.

Tarifele pentru testarea și controlul certificării semințelor, majorate. Cum se aplică creșterile

În general, noile tarife vor crește cu aproximativ 30%: la cereale păioase noul tarif este de 22,65 lei/ ha față de 17,3 lei, la plante furajere devine 26,18 lei/ ha față de 20 lei, la cartof este 77,36 lei/ ha față de 59,1 lei, etc.

În ceea ce privește viță înrădăcinată, tariful înregistrează o creștere destul de semnificativă, de la 243,6 lei/ ha față de 133 lei/ ha (o majorare de 82%).

În cazul testelor curente, tariful crește astfel: la cereale verificarea pentru puritate va fi de 36 lei/ test față de 27,5 lei, la germinație 38 de lei față de de 29 de lei. La sfeclă, noul test e 58 de lei, față de 44, până în prezent, iar cel de germinație este de 48 de lei, față de 37 lei.

Pentru prestații în regim de urgență, tarifelor deja majorate și se va aplica o altă taxă de 50 de procente pentru eliberarea rezultatelor în 48 de ore pentru puritate, umiditate.

CITEȘTE ȘI Un tată și-a bătut cu sadism fiul de doar șapte ani. Mama a asistat impasibilă la agresiune

CITEȘTE ȘI  Anchetă la Târgu Jiu după ce un bărbat a fost vaccinat la rapel cu o doză de Moderna în loc de Pfizer

CITEȘTE ȘI Când vom reveni la viața normală. Estimările lui Raed Arafat: „Trebuie să ajungem la 60-70%”

CITEȘTE ȘI Restricții prelungite în Germania. Planurile lui Merkel

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.