Evenimentul Zilei > International > Restricții prelungite în Germania. Planurile lui Merkel
Restricții prelungite în Germania. Planurile lui Merkel

Restricții prelungite în Germania. Planurile lui Merkel

Cancelarul Angela Merkel a pledat marţi pentru prelungirea până cel puţin pe 1 martie a lockdown-ului parţial în vigoare în Germania în contextul pandemiei de COVID-1.

În cadrul unei reuniuni a grupului parlamentar al formaţiunii sale Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ea a avertizat împotriva unei relaxări prea timpurii a restricţiilor, care ar atrage riscul „ca numărul de infecţii să crească din nou foarte rapid”, potrivit acestor surse.

O decizie urmează să fie luată miercuri cu prilejul unei întâlniri cu liderii landurilor.

Închiderea şcolilor, magazinelor, restaurantelor, locurilor de cultură şi de petrecere a timpului liber este în vigoare de la jumătatea lui decembrie şi chiar de la începutul lui noiembrie în unele zone. Aceste restricţii au permis scăderea curbei infectărilor în aceste ultime săptămâni, dar provoacă descurajare în rândul populaţiei şi nerăbdare în mediul economic.

`Nu avem nimic de câştigat dintr-o ieşire prematură din izolare”, a spus Merkel la această reuniune a deputaţilor conservatori, potrivit surselor citate de AFP. Restricţiile sunt programate în acest stadiu să dureze până la 14 februarie.

Cancelarul german nu a exclus o redeschidere progresivă a anumitor sectoare începând de la 1 martie, prioritate urmând să aibă unităţile şcolare şi grădiniţele, magazinele şi saloanele de coafură, potrivit aceloraşi surse.

În condiţiile în care primul val de COVID-19 din primăvara lui 2020 a relansat-o politic pe Angela Merkel datorită impactului mai scăzut al epidemiei în Germania decât în ţările vecine, noul val din iarnă a lovit ţara mult mai puternic şi a alimentat criticile privind modul în care guvernul a gestionat pandemia cu câteva luni înainte de alegerile legislative.