Evenimentul Zilei > Politica > Pensii majorate cu 40%. Orban n-are de ales! O spune un judecător de Curte Constituțională
Pensii majorate cu 40%. Orban n-are de ales! O spune un judecător de Curte Constituțională

Pensii majorate cu 40%. Orban n-are de ales! O spune un judecător de Curte Constituțională

În contextul votării legii care majorează pensiile cu 40%, premierul Ludovic Orban a primit o veste foarte proastă de la fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

Orban anunţase că va contesta la Curtea Constituţională a României legea prin care pensiile se măresc cu 40%, după votul de marți din Parlament.

Totuşi, demersul său a fost întâmpinat cu rezerve de Zegrean, care a reamintit un caz similar petrecut nu cu mult timp în urmă.

„Noi am mai avut un caz de acest fel, când s-au mărit salariile profesorilor, iar Guvernul României nu le-a majorat.

Atunci, profesorii au dat în judecată guvernul și au primit mai mulți bani, pentru că s-au dat și dobânzi.

Dacă nu se vor rezolva lucrurile în mod legal, pensionarii vor da în judecată Guvernul României, vor câștiga și vor primi majorarea”, a explicat fostul şef al CCR.

Amintim că Senatul şi Camera Deputaţilor şi au adoptat marţi proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Parlamentarii au adoptat rectificarea bugetară pentru 2020 cu 242 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.

Ludovic Orban a criticat dur PSD

Liderul Guvernului României a transmis că „iresponsabilitatea” social-democraţilor „riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o”.

Mai departe, Orban a promis că Guvernul României va folosi toate pârghiile legale pentru a împiedica intrarea în vigoare a legii care prevede majorarea pensiilor.

Liderul de la Palatul Victoria se teme că această măsură nu face altceva decât „să îndrepte România spre incapacitate de plată”.

„(…) Nu acceptăm această creştere. Guvernul pe care îl conducem va ataca la Curtea Constituţională această lege.

De asemenea, nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament pentru că nu putem accepta ca destinul Românei să fie pus între paranteze de nişte iresponsabili care îşi bat joc de România”, a declarat Orban la Cluj despre „subiectul pensii majorate cu 40%”.

Urmează o nouă criză economică?

Ludovic Orban are temeri că măsura iniţiată de PSD şi votată în Parlament riscă să arunce România într-o criză economică profundă.

„(…) Să votezi în condiţiile unei contracţii economice care a dus la o lipsă de venituri majorări de 6,7% din PIB fără existenţa niciunui venit suplimentar demonstrează că PSD este de fapt inamicul public nr. 1 al României şi al economiei româneşti.

Readuc aminte că guvernul pe care îl conduc a majorat punctul de pensie cu 14%, în cifră absolută 167 de lei, cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorării punctului de pensie, şi asta în condiţii de criză economică.

Nu există altă ţară europeană care să fi crescut pensiile în perioadă de criză economică generată de pandemie, decât Germania.”

Raportul BNR îl susţine pe Orban

Amintim că înaintea votului din Parlament, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un raport în care s-a analizat creşterea punctului de pensie cu 40%.

În opinia specialiştilor BNR, majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce direct spre creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB.

De asemenea, BNR a subliniat foarte clar că majorarea pensiilor cu 40% reprezintă un risc enorm prin agravarea stării bugetului public.

Totodată, conform autorilor raportului, o creştere a pensiei cu 40% poate agrava starea finanţelor publice şi poate conduce la destabilizarea economiei.

Mai departe, următorul efect ar fi o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB.

Informaţiile sunt disponibile pe site-ul Băncii Naţionale a României, în raportul „România – Zona Euro, Monitor”.

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: romaniatv.net