Evenimentul Zilei > Social > Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ? NASA dezvăluie unde au fost plantate „semințele spațiale”. FOTO
Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ? NASA dezvăluie unde au fost plantate „semințele spațiale”. FOTO

Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ? NASA dezvăluie unde au fost plantate „semințele spațiale”. FOTO

NASA a publicat harta care arată locațiile acestor „copaci lunari”. Sunt în număr de 83. Au fost plantaţi în SUA, America de Sud și unul în Europa.

Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ? Harta NASA dezvăluie unde au plantat semințe trimise în spațiu cu Apollo 14 în 1971.

Aproximativ 500 de semințe de diferite tipuri de copaci au fost lansate în spațiu în 1971. Au orbitat Luna de 34 de ori înainte de a se întoarce pe Pământ. Apoi, seminţele au fost plantate în diferite regiuni din întreaga lume.

Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ?

NASA a publicat harta care arată locațiile acestor „copaci lunari”. Sunt în număr de 83. Au fost plantaţi în SUA, America de Sud și unul în Europa. Colecția include  seminţe de rășinoase, brazi Douglas, sicomor şi pin. Dar o treime au murit după ce au fost plantate în anii 1970.

Misiunea făcea parte din Apollo 14. În timp ce astronauții Alan Shepard și Edgar Mitchell mergeau pe suprafața lunii, Stuart Roosa orbita deasupra modulului cu semințele.

Un copac lunar. A fost plantat în 1975 la Universitatea de Stat din Mississippi

Aproximativ 500 de semințe ale diferitelor specii de arbori au fost lansate în spațiu în 1971, care au încercuit în jurul lunii de 34 de ori înainte de a se întoarce pe Pământ, unde au fost apoi plantate în diferite locuri din întreaga lume. În imagine este un sicomor, încolțit dintr-o „sămânță spațială”. A fost plantat în 1975 la Universitatea de Stat din Mississippi

Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ? NASA dezvăluie unde au fost plantate „semințele spațiale”

Anul acesta marchează cea de-a 50-a aniversare a misiunii Apollo 14. A fost a treia care a aterizat pe Lună și prima care a aterizat în munții lunari. În timpul misiunii, semințele au fost clasificate și sortate, apoi au fost aduse pe Pământ pentru a vedea dacă rezistă.

„Răsadurile rezultate au fost plantate în  Statele Unite și în alte state ale lumii. Ele reprezintă un tribut adus astronautului Roosa și programului Apollo”. Este mesajul transmis de NASA.
Dr. Michele Tobias de la Universitatea din California Davis a creat o hartă detaliată a copacilor lunari din întreaga lume:
NASA a împărtășit o hartă care arată locațiile acestor „copaci lunari”, care totalizează 83, care locuiesc în principal în SUA, cu doi în America de Sud și unul în Europa. Dr. Michele Tobias de la Universitatea din California Davis a creat o hartă detaliată a copacilor lunari ai NASA (în imagine)

Unde sunt „copacii lunii” pe Pământ?

„Cu câteva luni în urmă, am aflat despre copacii lunii vizionând un episod din Huell Howser. Apoi l-am vizitat pe cel de pe teritoriul Capitolului”, a spus dr. Michele Tobias.

„Am aflat mai târziu de la mătușa mea că bunicul meu făcea parte din echipajul de telemetrie care a recuperat misiunea Apollo 14. Cea care  transporta semințele care urmau să devină Copacii Lunii”.

Un sicomor Tree Moon la instalația Goddard a NASA din Maryland

NASA a dat semințele în grija Serviciului Forestier SUA. Aceştia au supravegheat până când au încolțit. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, publicul a uitat de copaci, împreună cu NASA. Dar fostul astronaut David Williams a decis în 1996 să-i găsească. El a început cu o listă de 22 de copaci lunari ca în final să găsească 80, deși 21 au murit.

Cu toate acestea, William a spus că soarta multor copaci probabil nu a avut nimic de-a face cu călătoria lor în spațiu. Un pin Loblolly a fost plantat la Casa Albă, iar alţii au fost plantați în Brazilia, Elveția,  Washington Square din Philadelphia, Valley Forge, în Pădurea Internațională a Prieteniei și în diferite universități și centre NASA

Primul copac lunar, un sicomor, a fost plantat în 1974 la Tabăra Iti Kana, un loc de agrement din Mississippi, informează Daily mail.